Dit gerecht maakte Lucille Werner in Favourites By.
Champignons
Pel en snipper het rode uitje. Pel en snij de knoflook fijn. Snij de champignons in kleine stukjes. Verhit de olie en boter in een koekenpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg de champignons en knoflook toe en bak lekker aan. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
Pastei
Verwarm de oven voor op 180°C. Snij of knip de peterselie fijn. Doe het gehakt in een kom en voeg de afgekoelde champignons, peterselie, cayennepeper, ei, knoflookpoeder en het gerookte paprikapoeder. Breng royaal op smaak met zout en peper toe. Kneed goed door elkaar. Vet de vorm in met olie of boter. Bestrooi de plakken fricandeau met zout en peper. Beleg de bodem van de vorm met plakjes fricandeau. Verdeel hierover een kwart van het gehakt. Sprenkel hierover een beetje madeira. Maak zo lagen tot alles op is. Eindig met fricandeau. Dek het vlees af met iets zwaars: bijvoorbeeld een vorm gevuld met wat water. Vet deze aan de onderkant in, zodat het niet aan het vlees kan gaan plakken. Bak de pastei 1 uur in de voorverwarmde oven. Laat tot lauwwarm afkoelen en haal de kalfspastei dan uit de vorm.
Gelei
Maak de gelei terwijl de pastei bakt. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water. Leng de fond met water aan tot 1 liter. Breng het in een pan aan de kook. Knijp de gelatineblaadjes uit en laat ze, van het vuur af, al roerend oplossen in de hete fond. Verdeel het mengsel over 2 kommen. Voeg aan 1 kom een royale scheut rode port en een druppeltje rode kleurstof toe. Voeg aan de andere kom een royal scheut madeira toe. Laat afkoelen en geleren.
Serveren
Maak met een vork de geleien los. Toast het casinobrood. Snijd de pastei in mooie dunne plakjes. Serveer de kalfsvleespastei met de twee kleuren gelei, wat blaadjes sla en het getoaste brood met gezouten roomboter.
Meld je aan en praat mee