Ingemaakte labneballetjes & flatbread met labneballetjes & Arabische koffie

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Labne
Roer het zout door de yoghurt. Schep de yoghurt in een schone kaasdoek (of dunne theedoek) en leg in een zeef boven een kom. Vouw het doek goed dicht over de yoghurt. Laat de yoghurt 3 dagen in de koelkast uitlekken. Gooi tussendoor de wei (het troebele water dat uit de yoghurt lekt) weg. Laat na 3 dagen de uitgelekte yoghurt een paar uurtjes, buiten de koelkast, op een grote schaal lichtjes drogen. Draai (met wat olie ingevette handen) kleine balletjes van de labne. Leg de balletjes in een met olie ingevette schaal en laat in de koelkast een paar uurtjes opstijven.

Maak naar keuze één van onderstaande of alle smaakmakers
Citroen/sinaasappel en sumak
Rasp de citroen en of sinaasappel en meng het rasp met wat sumak en rol hier wat labneballetjes door tot de balletjes volledig bedekt zijn.

Munt en oregano
Meng wat munt met een gelijke hoeveelheid oregano en rol hier wat labneballetjes door tot de balletjes volledig bedekt zijn.

Pistache en pul biber
Hak pistachenootjes heel fijn en meng met wat pul biber en rol hier wat labneballetjes door tot de balletjes volledig bedekt zijn.

Ingelegde labneballetjes
Leg de labneballetjes in een gesteriliseerde grote glazen pot en vul de pot tot aan de rand met milde olijfolie. Bewaar op een koele donkere plaats of in de koelkast. Laat een paar weken staan zodat de smaken zich mooi kunnen ontwikkelen. Heb je dat geduld niet, dan zijn ze ook gelijk al lekker! Lekker met flatbread en Libanese of Syrische olijven

Flatbread met labneballetjes, tomaat en rucola
Bestrijk flatbread met verkruimelde labneballetjes, knijp er een halve rijpe tomaat over en beleg met rucola en eventueel verse muntblaadjes.

Arabische koffie
Schep de koffie in een steelpan en schenk het water erbij. Voeg kardemom toe en breng aan de kook. Breng de koffie op smaak met suiker. Schenk de koffie in kleine kopjes en laat de koffie even staan zodat de koffiedrap naar de bodem zakt.

Ingredienten

4
Personen

Labneballetjes

  • 2 tl zout
  • 1 kg dikke Turkse yoghurt (3.5% vet)
  • 1 fles milde olijfolie

Smaakmakers

  • 1 citroen en/of sinaasappel
  • 1 el sumak
  • 1 el gedroogde munt
  • 1 el gedroogde oregano
  • 50 g pistachenootjes
  • 1 el pul biber

Flatbread met labneballetjes

  • 4 flatbread
  • 1 tomaat
  • 100 g rucola

Arabische koffie

  • 6 el koffie (snelfiltermaling)
  • 1 l water
  • 2 kardemom

Extra nodig

  • schone kaasdoek (of theedoek)
  • gesteriliseerde pot(ten)
Geef je waardering
0