Indische saucijzenbroodjes

22
Gemiddeld

Bereidingswijze

120 minuten kooktijd
210 minuten totale tijd

Snel bladerdeeg
Snijd de boter in blokjes. Maak een kuiltje in de bloem en strooi zout over de rand. Giet het water en de boter in het kuiltje en duw het geheel samen tot een deeg. Zorg dat de boterblokjes nog heel blijven. Rol het deeg uit tot een rechthoek. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw wederom in drieën op. Dit is 1 toer. Laat het deeg verpakt in plastic folie in de koelkast circa 30 minuten rusten en herhaal de toer nog twee keer.

Soezenbeslag
Breng in een steelpan de melk met het water en de boter aan de kook. Haal als de boter is gesmolten, de pan van het vuur en meng de bloem er met een spatel door. Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend met een houten lepel tot er vet uit het deeg komt. Doe het beslag in een mengkom en roer met een garde de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat. Laat het beslag afkoelen.

Pittige vulling
Pel de knoflook. Schil en snijd de gember in stukken. Vijzel de knoflook en gember met de trassi tot een pasta. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de knoflookpasta en de gember met het limoenblad. Voeg de sambal en suiker toe en laat even doorkoken. Meng enkele eetlepels van de pittige pasta door het gehakt. Kneed goed door en breng op smaak met zout en peper. Meng de helft van het soezenbeslag door het gehakt.

Zoete vulling
Meng het gehakt met de knoflook- en uienpoeder, gemalen ketoembar en de sambal. Breng op smaak met ketjap, zout en peper. Meng het overige soezenbeslag erdoor.

Vouwen en bakken
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van circa 4 millimeter. Snijd in plakken van 10 bij 10 cm. Vorm een pil van circa 100 gram van het gehakt en leg op het bladerdeeg. Roer in een kommetje de eidooier los met een scheutje room. Bestrijk de randen van het deeg hiermee en vouw dicht. Druk de randen goed aan met een vork. Bestrijk ook de bovenkant met het eidooiermengsel. Bak de saucijzenbroodjes in circa 25 minuten goudbruin en krokant.

Ingredienten

8
Personen

Snel bladerdeeg

  • 250 g koude boter
  • 250 g bloem
  • 125 ml ijskoud water
  • 4 g zout

Soezenbeslag

  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • 50 g boter
  • 2 eieren
  • 1 mespuntje zout

Pittige vulling

  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 tl trassi
  • 3 limoenblaadjes
  • 100 g sambal badjak
  • 3 el suiker
  • 300 g half-om-halfgehakt

Zoete vulling

  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 el gemalen ketoembar
  • 2 tl sambal
  • 1 scheutje ketjap manis
  • 1 scheutje sesamolie

Bestrijken van deeg

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje room

Extra nodig

  • deegroller
  • plasticfolie
  • vijzel
  • rasp
  • kwast
  • bakpapier
Geef je waardering
22