Hidde's kerstdessert: chocolademousse met -brownie, cake, gebakken appel en cranberry's

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

130 minuten totale tijd

Tijdens de 24Kitchen ChristMasterclasses op de kerstmarkt van Maastricht maakte Hidde de Brabander een heerlijk kerstdessert. Plakjes appel gestoofd met rozemarijn, chocolademousse, stukjes brownie, een chocoladecakeje uit de magnetron (ja écht!) en een prachtige cranberrycompote. Het lijkt wellicht moeilijk, maar als je de stappen goed opvolgt en ruim van tevoren begint (je kunt alle onderdelen een dag van tevoren al maken), lukt het hoe dan ook.

Chocolademousse
Week de gelatine in koud water. Breng de 100 gram slagroom aan de kook en giet op de chocolade. Roer en voeg de gelatine toe. Zet apart.

Klop de slagroom lobbig en voeg toe aan het chocolademengsel. Spatel het geheel door en zet ten minste drie uur in de koelkast om op te stijven.

Chocoladebrownie
Maak de chocoladebrownie volgens dit recept.

Cranberrycompote
Doe alle ingrediënten in een pan. Kook de cranberry's gaar in ongeveer 15 minuten.

Chocoladecake
Meng de poedersuiker met de bloem en cacaopoeder. Voeg het eiwit en de eidooiers toe en meng wederom goed. Doe in een slagroomkidde en laad met twee patronen. Heb je geen kidde? Klop dan de eieren met de poedersuiker luchtig en spatel de gezeefde bloem en cacaopoeder doorheen.

Prik gaatjes in de onderkant van de papieren koffiebekertjes. Spuit of giet het beslag in de koffiebekertjes tot ze halfvol zijn. Bak ze per stuk in een minuut gaar in een magnetron op 600 watt.

Gebakken appel
Schil de appels, snijd in plakken en steek er rondjes uit. Verwarm de honing in een pan op laag vuur en laat hierin de rozemarijn trekken. Bak de appel in de honing gedurende 5-10 minuten. 

Het bord opmaken
Pak een groot (diep) bord en lepel hierin de cranberrycompote. Doe de mousse in een spuitzak en spuit hiermee een rand van ongeveer drie centimeter breed op de rand van het bord. Snijd de brownie en breek de cakejes in stukken (dit hoeft niet heel netjes).

Verdeel de stukjes brownie en cake, samen met de plakjes appel over de chocolademousse. Ook dit hoeft niet heel netjes, doe het op gevoel! Serveer het geheel met een aantal lepels en neem een hapje van alle componenten bij elkaar.

Ingredienten

6
Personen

Voor de cranberrycompote

  • 340 g cranberry's
  • 100 g water, rode wijn of vruchtensap naar keuze
  • 100 g suiker

Voor de chocolademousse

  • 100 g slagroom
  • 150 g pure chocolade
  • 4 g gelatineblaadjes
  • 250 g slagroom

Voor de chocoladecake

  • 80 g poedersuiker
  • 40 g bloem
  • 10 g cacaopoeder
  • 150 g eiwit
  • 60 g eidooier
  • 6 papieren koffiebekertjes

Voor de gebakken appel

  • 2 appels naar keuze
  • 100 g honing
  • 1 takje rozemarijn
Geef je waardering
0