De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

hasselback aardappels, focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel & peren met marsala, sinaasappel en kruidnagel

Een feestmaal op tafel zetten? Dat doe je met deze hasselback aardappels, focaccia, olijven en sinaasappel & peren met marsala. Dus ga lekker aan de slag!

120 min voorbereidingstijd
120 min (voor)bereidingstijd
Hasselback aardappels, focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel & peren met marsala, sinaasappel en kruidnagel

Een recept van

Roberta Pagnier

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Hasselback aardappels

Verwarm de oven voor op 220°C. Was de aardappels. Snijd een klein plakje in de lengte van de aardappel af zodat deze niet rolt tijdens het snijden. Maak met een scherp mes inkepingen in de aardappels op circa 5 millimeter van elkaar af. Snijd deze inkepingen niet helemaal door. Er ontstaat nu een soort harmonica. Pel de knoflook. Verwarm in een steelpan de olijfolie met de knoflook en het takje rozemarijn. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en giet de kruidenolie in de inkepingen. Laat de knoflook en de rozemarijn in de steelpan. Bestrooi de aardappels met zout en rooster ze circa 30 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Smelt de boter in de steelpan met de knoflook en de rozemarijn. Lak de aardappels met een kwastje met de boter.

Focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel

Los de gist op in het water. Meng in een kom de bloem met de suiker en het zout. Meng water en bloem en kneed dit met de hand of in de keukenmachine met een deeghaak, tot een soepel deeg. Maak een bol van het deeg en laat het circa 30 minuten op een warme plek rijzen onder een vochtige theedoek. Kneed het deeg nog een keer goed door, rol het vervolgens uit tot een gelijkmatige plak (maximaal 3 cm dik) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg, bijna tot op de bodem. Bestrijk het deeg royaal met olijfolie en strooi hier wat grof zeezout over. Rasp de schil van de sinaasappel met een zesteur. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en hak deze fijn. Druk de olijven, sinaasappelschil en kruiden in het brood. Laat het brood weer circa 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak het brood in de oven (of op de Big Green Egg, of in een houtoven) in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Peren met marsala, sinaasappel en kruidnagel

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de peren. Verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren. Pel de sjalotjes en halveer ze. Meng in een ovenschaal de marsala, sinaasappelsap, suiker en kruidnagels. Leg de peren en de sjalotjes in deze ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet het gerecht circa 30 minuten in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en zet de schaal nog circa 20 minuten in de oven.

Serveren

Serveer de afgekoelde peren eventueel met wat veldsla, radiccio en geroosterde walnoten, amandelen of hazelnoten.

Info & tips

Geen zesteur? Snijd de schil heel dun van de sinaasappel af en snijd deze in flinterdunne reepjes.

Taggiasche olijf: dit kleine, maar zeer smaakvolle zwarte olijfje is vernoemd naar de stad Taggia en die stad ligt in de regio Ligurië.

Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente. Stoofperen moet je lang koken: circa 3-4 uur. Handperen eet je zo, maar kan je ook goed in gerechten verwerken. De Conférence is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor. Het eten van een peer lijkt gevoelsmatig misschien wel veel calorieën op te leveren, maar het suikergehalte van een peer is even hoog als dat van de appel. een peer bevat minder vruchtzuren en proeft daardoor zoeter.

Marsala is een versterkte Siciliaanse wijn. Het is zeg maar de port of sherry van Italië. Er zijn droge (secco), halfzoete (demi-secco) en zoete (dolce) types. Marsala wordt gebruikt in desserts als tiramisu en zabaglione. En een wat meer gerijpte marsala past uitstekend bij een kaasplank met Italiaanse kazen, maar is ook heerlijk bij een stukje oude Hollandse kaas of blauwschimmelkaas.

De chefs vieren kerst in Lapland met elkaar. Iedereen kookt een andere gang van het kerstdiner. Hasselback potatoes, focaccia met rozemarijn, olijven en sinaasappel, peren met marsala en kruidnagel, in wodka gemarineerde zalm, gebakken rendierbiefstuk en gebraden kerstkalkoen staan onder andere op het menu. Met deze tips en recepten kun jij ook dit fantastische kerstdiner op tafel zetten. De aflevering eindigt in een fantastisch diner met speciale gasten…

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker