Grieks flatbread met gyros van kip

51
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
300 minuten totale tijd

Kip marineren
Pel en snijd de knoflook en ui fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Pluk de oregano, tijm en koriander en hak fijn. Meng de kippendijen met de kruiden, een scheut olijfolie extra vierge, sap en rasp van de citroen, azijn en de Griekse yoghurt en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Dek af met plasticfolie en laat 2-4 uur marineren in de koelkast. Haal de kip 30 minuten voor het grillen uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarmd de grillpan voor en gril de kip 6 minuten. Leg ze in een ovenschaal en bak circa 15 minuten in de oven. Snijd de kip in stukjes.

Flatbread
Kneed de bloem, melk, olie, water, ei, gist en het zout tot een soepel deeg en laat in een kom afgedekt met een vochtige doek een uur rijzen. Verwarm een koekenpan voor op laag vuur. Verdeel het deeg in 4 porties en rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit ter grootte van de koekenpan. Bak het deeg op laag vuur op de ene kant tot het deeg begint op te bollen en lichtbruin wordt. Draai het deeg om en bak de andere kant ook goudbruin. Leg het flatbread tot gebruik tussen theedoeken zodat ze zacht blijven.

Aardappels
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aardappels met schil in parten. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat. Plet de ongepelde tenen knoflook en leg ze met de rozemarijn tussen de aardappels. Besprenkel met olijfolie om in te bakken en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Bak de aardappels circa 45 minuten in de oven.

Tzatziki
Pel en pers de knoflook uit. Snijd de munt en de dille fijn. Rasp een komkommer op een theedoek en druk er boven de wasbak zoveel mogelijk vocht uit. Roer de komkommer, knoflook, dille en munt door de yoghurt. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Vulling
Snijd de tomaten in plakjes. Pluk en snijd de bladpeterselie fijn. Pel en snijd de ui fijn.

Serveren
Vul het flatbread met kip, tomaat, ui, tzatziki en de aardappels en bestrooi met de peterselie. Rol het flatbread dicht en wikkel er bakpapier omheen.

Ingredienten

4
Personen

Kip marineren

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 citroen
  • 0.5 bos oregano
  • 0.5 bos tijm
  • 0.5 bos koriander
  • 400 g kippendijen
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 100 g Griekse yoghurt

Flatbread

  • 250 g bloem
  • 30 ml melk
  • 15 ml zonnebloemolie
  • 85 ml water
  • 1 ei
  • 3.5 g gist
  • 0.5 tl zout

Aardappels

  • 500 g vastkokende aardappels
  • 4 teentjes knoflook
  • 0.5 bos rozemarijn
  • olijfolie om in te bakken

Tzatziki

  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 bos munt
  • 0.5 bos dille
  • 1 komkommer
  • 500 g Griekse yoghurt

Vulling

  • 2 tomaten
  • 0.5 bos bladpeterselie
  • 1 rode ui

Extra nodig

  • fijne rasp
  • plasticfolie
  • grillpan
  • bloem om te bestuiven
  • bakpapier
  • blokrasp
  • schone theedoek
  • knoflookpers
  • zesteur
  • ovenschaal
Geef je waardering
51