Gezouten boter-karamelsnoepjes zijn een perfecte match bij een kopje thee of koffie. Superlekker en simpel om te maken.

Rudolph van Veen

Ingredienten

25
Porties

  • 450 ml slagroom
  • 1 g baking soda of bakpoeder
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 vanillestokje of 1 eetlepel vanille extract
  • 70 g glucose of honing of (appel)stroop
  • 500 g suiker
  • 200 g boter

Extra nodig

  • digitale thermometer
  • ovenschaal of bakplaatje met opstaande rand van ca. 20 x 20 cm
  • cellofaanfolie of bakpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur en 30 minuten

Stap 1:  
Bestrijk de schaal met een beetje olie en leg er een velletje bakpapier in. 
Giet de slagroom in een pan en voeg de baking soda, zout en de vanille toe. Breng de slagroom aan de kook en zet het vuur uit met het deksel op de pan zodat het warm blijft. 

Stap 2: 
Verwarm de glucose of honing in een ruime pan op laag vuur en voeg in kleine gedeeltes steeds wat suiker toe. Voeg pas weer wat suiker toe als alles is gesmolten. Blijf rustig roeren met een spatel en laat de suiker geleidelijk karamelliseren en mooi goudbruin worden. Voeg al roerend de in stukjes gesneden boter toe. De karamel begint nu eerst wat te bruisen, dit is normaal.  

Stap 3: 
Neem het vanillestokje uit de slagroom en giet de hete room rustig bij de karamel. Laat de karamel rustig, al roerend met een garde, op laag vuur koken. Het duurt circa 10 minuten tot de thermometer 125 graden aangeeft. Neem de pan van het vuur en wacht even totdat de karamel niet meer borrelt. Giet de karamel voorzichtig in de voorbereide vorm en laat het minstens 4 uur, maar liefst tot de volgende dag afkoelen op het aanrecht (niet in de koelkast!). Keer de vorm om op een snijplank en verwijder het bakpapier. Snijd de karamel met een groot mes eerst in repen en deze dan weer in kleine langwerpige stukjes.  

Rudolph’s Tip: Verpak de karamelsnoepjes per stuk in cellofaanfolie en draai de zijkanten als een toffee aan. Bewaar ze op een droge plaats bijvoorbeeld in een mooie doorzichtige pot. 

Benieuwd naar andere recepten uit Rudolph's Bakery: Jonge Bakkers? Bekijk ze hier allemaal >  BEKIJK

Geef je waardering

52
Gezouten boter-karamelsnoepjes
Gezouten boter-karamelsnoepjes