Stappenplan
-
Bestrijk de schaal met een beetje olie en leg er een velletje bakpapier in.
Giet de slagroom in een pan en voeg de baking soda, zout en de vanille toe. Breng de slagroom aan de kook en zet het vuur uit met het deksel op de pan zodat het warm blijft. -
Verwarm de glucose of honing in een ruime pan op laag vuur en voeg in kleine gedeeltes steeds wat suiker toe. Voeg pas weer wat suiker toe als alles is gesmolten. Blijf rustig roeren met een spatel en laat de suiker geleidelijk karamelliseren en mooi goudbruin worden. Voeg al roerend de in stukjes gesneden boter toe. De karamel begint nu eerst wat te bruisen, dit is normaal.
-
Neem het vanillestokje uit de slagroom en giet de hete room rustig bij de karamel. Laat de karamel rustig, al roerend met een garde, op laag vuur koken. Het duurt circa 10 minuten tot de thermometer 125 graden aangeeft. Neem de pan van het vuur en wacht even totdat de karamel niet meer borrelt.
-
Giet de karamel voorzichtig in de voorbereide vorm en laat het minstens 4 uur, maar liefst tot de volgende dag afkoelen op het aanrecht (niet in de koelkast!). Keer de vorm om op een snijplank en verwijder het bakpapier. Snijd de karamel met een groot mes eerst in repen en deze dan weer in kleine langwerpige stukjes.
0 reacties