Gemberkoekhuisje

181
Gemiddeld
Gemberkoekhuisje

Ingredienten

4
Personen

Deeg

  • 800 g honing
  • 650 g suiker
  • 125 ml water
  • 3 eieren
  • 30 g bakpoeder
  • 50 g speculaaskruiden
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 20 g maïzena
  • 250 ml melk
  • 2 kg bloem

Karamel

  • 300 g suiker

Eiwitglazuur

  • 5 eiwitten
  • 1 kg poedersuiker

Versieren

  • 100 g chocolade hulstblaadjes
  • 200 g gekonfijt fruit
  • 1 pak kleine bitterkoekjes
  • 200 g amandelen
  • 100 g walnoten
  • 100 g chocolade hulstblaadjes
  • 200 g gekonfijt fruit
  • 1 pak kleine bitterkoekjes
  • 200 g amandelen
  • 100 g walnoten

Extra nodig

  • plasticfolie
  • karton voor het sjabloon van het koekhuisje
  • bloem om uit te rollen
  • bakpapier

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Deeg
Verwarm de honing met 600 gram suiker en water tot de suiker opgelost is en laat afkoelen tot circa 35 °C. Klop de eieren met de resterende suiker schuimig.
Roer het bakpoeder, speculaaskruiden, kaneelpoeder en de maïzena los met de melk en meng met het honing-eimengsel. Meng met de bloem en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een dag opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 °C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en vorm tot grote plakken die passen op een bakplaat. Leg de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg in met een vork om krimpen en ongelijkmatig bakken te voorkomen. Bak het deeg in de oven in 12-15 minuten gaar. Knip van karton mallen voor de muren, bodem en dak van het huisje. Snijd terwijl het deeg nog een beetje warm is de mallen uit. Laat vervolgens geheel afkoelen. Van het deeg wat overblijft kun je eventueel leuke versieringen maken.

Karamel
Smelt de suiker tot deze gaat karamelliseren en schenk op bakpapier. Doop de koude uitgesneden koeken in de karamel en plak het huisje aan elkaar.

Eiwitglazuur
Meng de eiwitten met de poedersuiker. Vouw een cornetje van bakpapier en vul het cornetje met eiwitglazuur.

Versieren
Plak alle ingrediënten om te versieren met behulp van het eiwitglazuur naar eigen inzicht op het huisje en bestuif het huisje met poedersuiker.

Gemberkoekhuisje
Geef je waardering
181