Gemarineerde zalm met venkelsalade

15
Gemiddeld

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Citrus-dilledressing

Vul een smalle maatbeker met de mosterd, anijslikeur, al het citrussap en een beetje zeezout en meng het met de staafmixer. Schenk er olijfolie bij en mix het tot een dressing.

Zalm marineren

Pel en snijd de sjalot in flinterdunne ringen. Snijd de zalm over de korte kant in flinterdunne plakken en leg ze naast elkaar op een groot bord of plateau. Verdeel er sjalotringen over. Lepel er de helft van de citrusdressing over. Dek af met plasticfolie en laat minstens 20 minuten marineren in de koelkast.

Haricots verts

Snijd de haricots verts in stukjes en blancheer de haricots verts 30 seconden in gezouten kokend water, spoel direct koud af op een zeef en laat goed uitlekken.

 

’s Avonds afmaken

Venkel en spinazie

Snijd de stelen van de venkel en verwijder het eventuele stugge buitenblad. Schaaf de venkel op een scherpe rauwkostschaaf of mandoline in dunne plakken. Snijd de spinazie in fijne reepjes.

Citrus-dilledressing

Pluk de dille van de takjes, snijd het grof en meng ze door de resterende citrusdressing.

Opmaak bord

Verdeel venkel, haricots verts en plakjes zalm speels over borden. Roer de Griekse yoghurt los. Schep een flinke lepel op het bord en veeg deze in een druppelvorm uit met de achterkant van een lepel. Schep er een halve theelepel mierikswortelpuree in en veeg dit uit in de druppel. Lepel de dressing langs en over het gerecht. Strooi er enkele korrels fleur de sel en zwarte peper uit de molen over.

Wijntip

Multi-inzetbaar

Onder andere klei, zand-, leisteenbodem en hellende wijngaarden zijn samen met de grenache-, cinsault-, syrah-, tibouren-, mourvèdre- en cabernet sauvignondruif ingrediënten van deze dorstlessende en verkwikkende Franse rosé.

Zodra je de wijn proeft is de eerste indruk “wat is dit lekker!”. Spannend, verleidelijk, sappig en vol van smaak. Het doet je gewoon verlangen naar een volgende slok. De wijn heeft een lang aanhoudende afdronk wat het pleziergehalte bijzonder hoog maakt.

door Corria Houthuizen

Ingredienten

4
Personen

Citrus-dilledressing

  • 0.5 el gladde Dijon mosterd
  • 2 el anijslikeur
  • 75 ml sap van rode grapefruit
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 75 ml limoensap
  • 200 ml fruitige olijfolie
  • 2 takjes dille

Zalm

  • 400 g rauwe zalm, zonder vel aan één stuk
  • 1 grote banaansjalot

Opmaak bord

  • 150 g haricots verts
  • 1 venkelknol
  • 75 g jonge verse spinazie
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 2 tl mierikswortelpuree

Extra nodig

  • staafmixer
  • plasticfolie
  • mandoline
Geef je waardering
15