De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gekarameliseerde saffraan-appels met fruitsalade

Rooster de noten in een droge koekenpan circa 3 minuten. Hak de noten grof.
Snijd de aardbeien in kwarten. Indien druiven worden gebruikt i.p.v blauwe bessen, halveer deze. Sla met een houten pollepel rondom op de granaatappel.

20 min (voor)bereidingstijd
Gekarameliseerde saffraan-appels met fruitsalade

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

Bereidingswijze

Rooster de noten in een droge koekenpan circa 3 minuten. Hak de noten grof.


Snijd de aardbeien in kwarten. Indien druiven worden gebruikt i.p.v blauwe bessen, halveer deze. Sla met een houten pollepel rondom op de granaatappel. Halveer de granaatappel. Hou een helft boven een kom en sla met de pollepel op de bovenkant. Hierdoor ‘schieten’ de pitjes eruit. Voeg het fruit toe aan een kom. Meng de gehakte noten er doorheen.
Schil de appels. Snijd elke appel in zes parten en snijd de partjes mooi rond (tourneren).


Verhit de honing in een koekenpan en voeg de appelpartjes en de saffraan toe. Verwarm net zo lang tot de honing begint te bruisen, zet het vuur lager en bak de appels totdat de honing uitgebruisd is.

Serveren
Verdeel de fruitsalade over borden. Leg de appelpartjes naast de salade en besprenkel met de gekarameliseerde honing. Garneer met de munt en een honingraat.

In Mounirs Marokko: een smakelijk avontuur neemt Mounir ons mee naar het land van zijn ouders. De route die Mounir aflegt is dezelfde die hij in zijn jeugd jaarlijks deed op weg naar zijn familie. In die tijd was er echter geen mogelijkheid om te kijken naar de culinaire schatten en culturele rijkdom dat het prachtige Marokko te bieden heeft.

Mounir reist met de motor van Tanger naar Sefrou en slaat met deze reis een brug tussen Nederland en Marokko. De kijker leert het prachtige land, de lieve mensen en vooral de rijke Marokkaanse keuken kennen. Onderweg ontdekt hij de cultuur waarmee hij grootgebracht is en de bijbehorende gerechten.

Mounir over de reis:

"De plekken die ik tijdens de reis heb bezocht zijn de afgelopen jaren wel veranderd. Zo is de infrastructuur door de jaren heen verbeterd, maar is Marokko vooral een mooier land geworden dan dat het al was. Het voelde dan ook als een zegening om op deze manier Marokko te ontdekken. Het is al een lange tijd mijn droom geweest om Marokko te herontdekken middels het eten en de mensen. Dat ik dat op de motor mocht doen heeft het een nog mooier avontuur gemaakt! 

Alle mensen die ik heb ontmoet en mee heb mogen koken hebben mijn hart gestolen met hun gastvrijheid en hun passie voor lekker eten. Amina, die mij in haar huisje toeliet en mij liet zien hoe je traditioneel de bessara (soep) maakt, Said en zijn broer die mij meenamen op hun boot en mij voor het eerst leerde vissen te vangen, Hassan die mij in zijn huis leerde hoe hij al jaren nougat maakt. Echt alle mensen die ik ontmoet heb, hebben mij geraakt en nog meer verliefd laten worden op Marokko, het eten van Marokko, maar vooral de mensen in Marokko.

Ik heb heel veel mooie, ontroerende, liefdevolle en leuke momenten meegemaakt wat mijn reis echt heel intens heeft gemaakt. Zo ben ik met mijn vader naar de slager gegaan om vlees te halen voor de familie en uiteindelijk belandden wij op een klein terras met een espresso en begonnen we spontaan te praten. Daar is spontaan echt een heel mooi, intiem gesprek uit ontstaan. Dat is voor mij echt het mooiste moment van de hele reis. Een vader tot zoon gesprek wat mij altijd zal bijblijven!"

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker