De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

gehaktbrood met gebakken witte kool en gepofte aardappels

140 MIN
Gehaktbrood met gebakken witte kool en gepofte aardappels

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Gehaktbrood (ca 15 minuten bereiden + 50 minuten bakken)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de wortel en de knolselderij en snijd ze in hele kleine blokjes. Kook eerst de knolselderij en daarna de wortel in 2 minuten beetgaar. Spoel de blokjes koud en maak ze goed droog. Snijd de korsten van het brood en week het brood in de melk. Pel en snipper de sjalotten. Kneed gehakt, sjalotten, uitgeknepen brood, worcestersaus, mosterd, eieren, knolselderij, wortel, zout en peper met vochtige handen. Bestrijk een cakeblik met olie. Druk het gehakt in het cakeblik en bak het gehaktbrood in circa 50 minuten gaar. Haal het gehaktbrood uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal het gehaktbrood uit de vorm en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer het gehaktbrood op een schaal of snijplank.

Gebakken witte kool (ca 30 minuten)
Snijd de kool in vieren en verwijder de kern. Snijd de kwarten in brede repen en daarna in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kool 5 minuten op hoog vuur. Blus de kool af met de honing, balsamico azijn en appelsap en zet het vuur laag. Smoor de kool met deksel op de pan in circa 15 minuten gaar en breng op smaak met zout en peper.

Gepofte aardappels (ca 45 minuten)
Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels onder stromend water schoon, leg ze elk op een stuk aluminiumfolie en pak ze stevig in. Leg de aardappels in de oven en pof ze, afhankelijk van de grootte, in circa 45 minuten gaar. Neem de aardappels uit de oven, vouw de folie open en snijd ze kruislings in. Duw de opening open, bestrooi ze met zout en schep er zure room in.

Rudolph van Veen gaat terug naar de basis van het koken en geeft voorlichting over Nederlandse producten. In elke aflevering staat één groente of product centraal. Rudolph bezoekt de kwekerij zodat men kan zien waar ingrediënten vandaan komen en hoe hoog de kwaliteit van deze Nederlandse producten is. Samen met Rob Baan ontdekt hij de verhalen achter de heerlijkste Nederlandse groente, maar ook bezoekt hij bijvoorbeeld bedrijven waar Nederlandse kazen gemaakt worden en boerderijen met scharrelvlees. Vervolgens worden er heerlijke recepten bereid met deze producten, waarbij voldoende uitleg wordt gegeven over de verschillende ingrediënten en kooktechnieken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker