Wil je lamskoteletten bakken? Met dit recept van 24Kitchen's Rudolph voor gegrilde lamskoteletten (met kruidenboter en pasta) waan je je even in Zuid-Frankrijk! En het is zo makkelijk: lamskoteletten marineren, even grillen en genieten maar.

Rudolph van Veen

Voor wie nog niet zo bekend is met lamskoteletten geeft Rudolph de nodige tips:

Lamskoteletten marineren

Lam houdt van de geur van Zuid-Frankrijk (tijm! rozemarijn!). Heb je de tijd om de lamskoteletten een hele nacht te laten marineren? Doe de rozemarijn en tijm er dan in z'n geheel bij. Bij een snelle marinade zoals in dit recept (een half uurtje) moet je de kruiden even fijnhakken.

Een paar marineer-tips:

  • Met tijm, rozemarijn en knoflook kun je niet mis gaan. Een beetje citroen, olie en peper erbij en lekker laten inwerken. 
  • Voeg het zout nog niet toe aan de marinade, dat trekt het vocht uit het vlees.
  • Door de toevoeging van olie aan de marinade hoeft er straks geen olie in de grillpan.
  • Zet de lamskoteletten niet in de koelkast; laat ze op kamertemperatuur marineren.

Hoeveel lamskoteletten per persoon?

Lamsvlees is niet het goedkoopste vlees, maar wel vreselijk lekker. Reken op ongeveer twee koteletjes per persoon (3 of meer kan natuurlijk ook, maar het is niet nodig).

Smaaktip: haal het vet er niet af, dat geeft juist smaak! Je kunt het er op het bord altijd nog afsnijden.

Lamskoteletten bakken

Lamskoteletten hebben niet lang nodig. Ze zijn dus perfect voor op de barbecue. Of bereid ze in de grillpan, zoals in dit recept.

  • Zorg dat de grill goed heet is.
  • Laat het vlees, eenmaal in de pan, liggen. Niet schudden dus, dan krijg je geen mooi streepjes-motief.
  • Zorg dat de koteletjes goed plat op de grill lig en de pan overal raken. Voor zowel een gelijkmatige garing als dat motiefje.
  • Bak de lamskoteletten niet te lang. Afhankelijk van de dikte tussen de 4 en 8 minuten. Rudolph: 'Net als bij biefstuk moet je lamskoteletten niet te gaar bakken.' Rosé zijn ze het lekkerste!
  • En last but not least: voeg het zout pas toe als ze in de pan liggen.

Welke groenten passen bij lamskoteletten? 

Veel mediterrane groenten doen het goed bij lamskoteletten. Denk aan knapperig gegrilde of geroosterde groene (voorjaars)groenten. Van snijbonen en peultjes, tot venkel en courgette.

De lamskoteletten kun je serveren met pasta, groenten en (zelfgemaakte) kruidenboter. Smakelijk!

Ingredienten

4
Personen

Gegrilde lamskoteletten met kruidenboter

  • 400 g lamskoteletten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 0.25 bosje peterselie
  • 0.25 bosje bieslook
  • 100 g roomboter
  • 300 g farfalle pasta
  • 400 g sperziebonen
  • 400 g peultjes
  • zout
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Voorbereiding

Breng alvast een pan met water en zout aan de kook voor de pasta met groentes.

Lamskoteletten marineren

Stap 1:

Leg de lamskoteletten in een kom. Pel en hak de knoflook fijn. Houdt 1 teen apart en voeg de rest toe aan de koteletten.

Stap 2:

Rits de blaadjes van de rozemarijn en tijm en voeg deze toe.

Stap 3:

Halveer de citroen en knijp 1 helft uit bij de koteletten. Leg de andere helft apart.

Stap 4:

Voeg een scheut olijfolie toe. Kruid met peper (zout op het laatst). Laat dit circa 15 minuten intrekken.

Kruidenboter

Stap 1:

Was de peterselie en pluk de topjes. Hak de peterselie fijn. Snijd de bieslook fijn.

Stap 2:

Meng de zachte boter met de bieslook, peterselie, rest van de knoflook en sap van de andere helft van de citroen. Breng op smaak met peper.

Pasta en groentes koken

Stap 1:

Kook de pasta gaar volgende de gebruiksaanwijzing.

Stap 2:

Maak de boontjes en peultjes schoon. Verwijder de buitenste puntjes en eventueel harde nerven. Kook de boontjes circa de laatst 4 minuten mee in het kookwater van de pasta.

Stap 3:

Voeg de peultjes circa de laatste 2 minuten toe. Afgieten en een flinke scheut goede olijfolie erdoor roeren. Breng op smaak met zout en peper.

De lamskoteletten grillen

Verwarm een grillpan en grill hierop de lamskoteletten in circa 4-8 minuten gaar (afhankelijk van de dikte, bak ze niet te gaar) en zout ze in de pan.

Kruidenboter tip 

Maak een dubbel recept kruidenboter. Dit is in de koelkast zeker nog 1 week te bewaren. Daarnaast is de kruidenboter ook goed in te vriezen en tot wel 3 maanden houdbaar. Zo is er altijd en voorraadje paraat om te gebruiken voor bijvoorbeeld: op een stokbroodje, door gekookte pasta, door gekookte groentes, of om je vis of vlees in te bakken.

Geef je waardering

156
lamskoteletten