Galette des rois met amandelroom (koningstaart van amandelen en rum)

13
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten kooktijd
1 uur en 15 minuten totale tijd

Galette des rois
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maal voor de amandelcrèmevulling het amandelschaafsel fijn in het bakje van de staafmixer. Mix de suiker, boter en het gemalen amandelschaafsel tot een romig mengsel. Mix de eieren door het mengsel. Meng vervolgens de rum en de rasp van een sinaasappel erdoor. Verdeel het bladerdeeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit. Snijd met behulp van de taartpan een cirkel ter grootte van de taartpan uit en leg deze plak deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de amandelcrèmevulling erop en bedek met de andere plak bladerdeeg. Druk de bladerdeegvellen goed op elkaar door de rand naar boven te duwen en er een golfbeweging in maken. Maak een klein gaatje in het midden aan de bovenkant van de taart, zo kan er wat lucht ontsnappen tijdens het bakken. Meng de eidooier met de melk en bestrijk de bovenkant van de taart. Maak in het midden een zonnestraalpatroon met een mes. Bak in circa 45 minuten goudbruin. Haal de taart uit de oven en zet op een schaal.

Amandelroom
Meng de slagroom met de amandelmelk en klop stevig op.

Serveren
Serveer een punt Galette des rois met een flinke schep van de amandelroom en serveer de schenkstroop ernaast.

TIP: Traditioneel wordt in de vulling een hele amandel verstopt. Diegene die de punt met de amandel erin heeft is koning(in) voor een dag. De taart wordt dan ook vaak geserveerd met een papieren kroon erbij.

Ingredienten

1
Porties

Galette des rois

  • 125 g amandelschaafsel
  • 125 g suiker
  • 125 g zachte roomboter
  • 3 eieren
  • 1 el bruine rum
  • 1 sinaasappel
  • 500 g roomboterbladerdeeg
  • 1 eidooier
  • 2 el volle melk
  • 200 ml schenkstroop

Amandelroom

  • 200 ml slagroom
  • 50 ml amandelmelk

Extra nodig

  • staafmixer + staafmixerbakje
  • deegroller
  • rasp
  • kwastje
  • taartpan
  • bakpapier
Geef je waardering
13