Dolce delizioso, oftewel heerlijk dessert, is een nagerecht die zijn naam zeker eer aan doet. Dit kleurrijke toetje tovert ongetwijfeld blije gezichten aan tafel.

Rudolph van Veen

Ingredienten

8
Personen

Gianduja-semifreddo

  • 25 g hazelnoten
  • 25 g amandelen
  • 25 g poedersuiker
  • 25 g melkchocolade
  • 1 mespunt zout
  • 3 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 120 g suiker
  • 350 ml slagroom

Krokantekoek-fettuccini

  • 100 g bloem
  • 75 g poedersuiker
  • 75 g kristalsuiker
  • 75 g eiwit
  • 25 ml slagroom
  • 1 el cacaopoeder

Zabaglione

  • 4 eidooers
  • 60 g suiker
  • 150 ml marsalawijn

Fruitsalade

  • 2 sinaasappels
  • 100 g frambozen
  • 100 g witte druiven zonder pit
  • 50 g blauwe bessen

Garnering

  • poedersuiker om te bestrooien
  • kleine blaadjes citroenmelisse of munt

Extra nodig

  • foodprocessor
  • mixer
  • siliconen bakvorm
  • spuitzakjes
  • gasbrandertje

Bereidingswijze

Totale tijd: 5 uur

Gianduja-semifreddo 

Stap 1: 
Verwarm de oven op 180 °C. Rooster de hazelnoten en amandelen 5 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen. 

Stap 2: 
Smelt de chocolade ‘au bain-marie’. Maal de noten met poedersuiker en het zout fijn in de foodprocessor. Voeg de gesmolten chocolade toe en laat het geheel nog even kort draaien tot een pasta. Deze pasta heet ‘gianduja’. 

Stap 3: 
Scheid de eieren. Klop de slagroom tot yoghurtdikte en bewaar in de koelkast. Klop de eidooiers met de helft van de suiker au bain-marie licht en romig. Haal de kom van de pan en klop zo nog even stevig. Klop in de mixer de eiwitten met de rest van de suiker tot zachte pieken. Meng gianduja-pasta door het eidooiermengsel en spatel daarna de slagroom erdoor. Meng als laatste de opgeklopte eiwitten door het mengsel. 

Stap 4: 
Vul de baktray (of andere vorm) met het mengsel en laat dit in de diepvries minstens een halve dag invriezen. 

TIP van Rudolph:  
De rest van de semifreddo kun je in een aparte bak invriezen en later nog van genieten. 

Krokantekoek-fettuccini 

Stap 1: 
Verwarm de oven voor op 175 °C. Zeef de bloem en de poedersuiker. Meng de kristalsuiker, slagroom en het eiwit erdoorheen. Roer tot een beslag en verdeel over twee kommetjes. Roer door één deel het gezeefde cacaopoeder. Schep de beslagen in twee spuitzakjes. 

Stap 2: 
Spuit van het lichte en donkere beslag dunne lijnen op bakpapier of een siliconen bakmatje. 

Stap 3: 
Bak de fettuccini circa  5 minuten in de oven. Neem de bakplaat uit de oven en steek de lijntjes met enkele tegelijk los. Vorm de gebakken fettuccini terwijl ze nog warm zijn met de hand in mooie decoratieve nestjes. Laat even afkoelen en bewaar ze op een droge plaats of in een afgesloten trommel totdat je ze nodig hebt. 

Zabaglione 
Verwarm au bain-marie de eidooiers met suiker en de marsala. Klop de massa met een garde in circa 10 minuten tot een warme schuimige saus. 

Fruitsalade 
Maak indien nodig het fruit schoon en snijd de sinaasappels in mooie partjes. Leg het fruit op een diep bord in een cirkel waarbij je het midden een beetje vrij houdt. 

Opmaak 

Stap 1: 
Giet de zabaglione over het fruit en flambeer deze lichtjes met een gasbrander. 

Stap 2: 
Druk de bevroren semifreddo uit de vorm en plaats deze in het midden van het bord met het fruit. 

Stap 3: 
Garneer de semifreddo met de koek-fettucini en bestrooi licht met poedersuiker. Garneer met kleine blaadjes citroenmelisse. 

 

Geef je waardering

30
Dolce Delizioso
Dolce Delizioso