‘Een taart? Met asperges?’ horen we je denken. Jazeker! In dit desserttaartje zitten asperges verwerkt en dat is bijzonder lekker. Proef zelf maar!

Rudolph van Veen

Ingredienten

16
Personen

Biscuit

  • 4 eieren
  • 120 g suiker
  • 100 g bloem
  • 60 g boter
  • 2 el aardbeienjam

Mousse

  • 250 g gekookte witte asperges
  • 150 ml asperge kookvocht
  • 25 ml Els la Vera (kruidenbitter)
  • 35 g custardpoeder
  • 35 g suiker
  • 150 g eidooiers
  • 75 g suiker
  • 6 blaadjes gelatine
  • 450 ml slagroom

Geleispiegel

  • 100 ml water
  • 100 g suiker
  • 25 ml Els la Vera (kruidenbitter)
  • 200 g abrikozenjam
  • 2 blaadjes gelatine

Garnering

  • 100 g aardbeienjam
  • 200 g marsepein
  • 2 aardbeien

Extra nodig

  • mixer
  • bakpapier
  • 2 taartringen van circa 18 cm doorsnede en 4 of 5 cm hoog
  • 2 strookjes cellofaanfolie om in de taartringen te leggen
  • rood-wit-blauw lint

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur

Biscuit

Stap 1:
Verwarm de oven op 220 °C.

Stap 2:
Klop de eieren met de suiker au bain-marie tot 40 °C. Klop het mengsel vervolgens heel luchtig in de mixer. Smelt de boter. Zeef de bloem boven de kom en spatel door het eimengsel. Roer de gesmolten boter en de aardbeienjam door het beslag en strijk het dun uit op een bakplaat met bakpapier van 60 x 40 cm. Bak de biscuitplak circa 3 minuten in de oven en laat daarna volledig afkoelen.

Stap 3:
Halveer de plak biscuit. Leg één helft aan de kant en snijd de andere in gelijke stroken. Stapel deze stroken op elkaar met steeds een dun laagje aardbeienjam ertussen. Leg even in de diepvries om steviger te worden. Snijd in dunne plakjes bekleed hiermee de binnenrand van de taartringen.

Stap 4:
Steek uit de andere helft van het biscuit maak je 4 ronde plakken. Bekleed met 2 plakken de taartbodems. Bewaar de andere 2 voor midden in de taarten.

Mousse

Stap 1:
Snijd 2 centimeter van de onderkant van de asperges af en schil met een dunschiller.

Stap 2:
Breng een grote pan met water, een beetje zout en een klontje boter aan de kook. Voeg de asperges toe en laat op middelhoog vuur circa 5 minuten koken. Draai het vuur uit, leg de deksel op de pan en laat de asperges circa 15 minuten nagaren.

Stap 3:
Week de gelatine in ruim koud water.

Stap 4:
Pureer de asperges met een beetje kookvocht en de likeur. Kook dit samen met de custardpoeder en suiker tot een crème.

Stap 5:
Klop in een kom de eidooiers met de suiker luchtig. Meng de (nog warme) crème door de luchtige eidooiers. Los de gelatine op in aanhangend water en spatel door de aspergecrème.

Stap 6:
Klop de slagroom tot yoghurtdikte en spatel door de crème. Giet de mousse tot ongeveer de helft van de ringen. Beleg de mousse met de resterende biscuitplakkken. Vul de ringen aan met de rest van de mousse. Strijk de bovenkant glad en laat in circa 3 uur volledig opstijven in de diepvries.

Afwerking

Stap 1:
Week de gelatine in water. Verwarm voor de gelei de abrikozenjam, water en de Els la Vera. Knijp het gelatineblaadje uit, voeg toe en roer goed los. Verdeel de gelei over de bevroren mousse in de taartringen.

Stap 2:
Haal na circa 5 minuten de ringen weg en verwijder het cellofaanfolie. Laat de taarten ontdooien.

Stap 3:
Maak van de marsepein asperges als decoratie op de taartjes. Garneer met de aardbeien en het lint.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

Geef je waardering

14
Desserttaartje
Desserttaartje (verticaal)