De moderne Dame Blanche-taart

2
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten kooktijd
240 minuten totale tijd
Vanilleparfait
Klop de slagroom met de helft van de suiker tot yoghurt dikte. Halveer de vanillestokjes in de lengte, schaap het merg eruit. Klop de eidooiers met de rest van de suiker, de wijn en het vanillemerg au bain-marie gaar. Klop vervolgens koud op ijswater. Spatel de slagroom door de parfait. Giet in de siliconevorm en vries de parfait circa 3 uur in.

Bodem
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin rasp van de citroen, boter, suiker en het ei, cacaopoeder, zout en het bakpoeder. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 5 millimeter. Steek er een cirkel van 24 centimeter uit en leg in de ingevette en met bakpapier beklede taartpan. Bak de bodem in circa 18 minuten goudbruin en gaar. Laat de bodem afkoelen.

Witte chocoladedeksel
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 31 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade. Strijk de chocolade dun uit op een vel cellofaanfolie, laat iets opstijven en steek er een cirkel uit van 24 centimeter. Steek uit deze cirkel verschillende cirkels met behulp van de stekerdoos. Laat de chocolade op een koele plaats hard worden. Druk de uitgestoken cirkels eruit zodat je een chocoladecirkel met daarin kleine cirkels hebt.

Slagroom
Klop de slagroom met de suiker stijf. Schep de slagroom in een spuitzak met een gladde spuitmond.

Pure chocoladesaus
Breng de melk, slagroom en de helft van de suiker aan de kook. Meng de rest van de suiker met de eidooiers. Schenk de kokende slagroom op de eidooiers en roer goed door.
Schenk het roommengsel terug in de pan en gaar de saus, al roerend, zonder hem te laten koken. Hak de chocolade en meng de chocolade door de saus.

Dame Blanche-taart
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de geschaafde amandelen circa 15 minuten in de oven. Laat afkoelen. Bouw de taart niet eerder dan 5 minuten voor het serveren op. Haal de parfait uit de vorm en leg de halve bollen in een cirkel op de bodem. Spuit enkele doppen slagroom tussen de parfaitbollen. Bestrooi met de geroosterde amandelen. Leg voorzichtig de chocoladecirkel op de parfaitbollen. Schenk aan tafel de warme chocoladesaus over de taart, zodat de witte chocolade smelt en alles over de parfait valt. Eet de taart direct op.

Thema: mooiste taarten

Ingredienten

1
Porties

Vanilleparfait

  • 175 ml slagroom
  • 2 vanillestokjes
  • 2 eidooiers
  • 2 el suiker
  • 1 el witte wijn

Bodem

  • 1 citroen
  • 160 g boter
  • 120 g witte basterdsuiker
  • 0.5 ei
  • 220 g bloem
  • 50 g cacaopoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 1 tl bakpoeder

Witte chocoladedeksel

  • 250 g witte chocolade

Slagroom

  • 200 ml slagroom
  • 50 g suiker

Pure chocoladesaus

  • 75 ml melk
  • 175 g slagroom
  • 50 g basterdsuiker
  • 3 eidooiers
  • 100 g pure chocolade

Afmaken taart

  • 10 g geschaafde amandelen

Extra nodig

  • siliconenvorm met 6 bollen van elk 6 cm doorsnede
  • boter om in te vetten
  • taartpan van 24 cm doorsnede
  • steker van 24 cm
  • stekerdoos
  • cellofaanpapier
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • marmeren tegel
Geef je waardering
2