Jet van Nieuwkerk

Ingredienten

6
Personen

Crumble

  • 600 g rabarber
  • 50 + 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 sinaasappel
  • 200 g bloem
  • 100 g roomboter
  • zout
  • 150 g aardbeien
  • 1 appel (Elstar of Jonagold)

Syllabub

  • 200 g aardbeien
  • 2-3 el fijne kristalsuiker
  • scheutje wodka (optioneel)
  • 300 ml slagroom

Extra nodig

  • ovenschaal
  • 6 kleine glaasjes voor de syllabub

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 40 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

2. Snijd de rabarber in stukken van circa 2 cm. Doe met de 50 g suiker in de ovenschaal. Halveer de vanillestok overlangs, schraap het merg eruit en doe bij de rabarber. Boen en rasp de schil van de sinaasappel erboven. Schep om en zet de rabarber circa 15 minuten in de oven.

3. Doe voor het kruimeldeeg de bloem, 100 g suiker, roomboter en een snuf zout in een kom en kneed met je vingers tot een kruimeldeeg (dit kan evt. ook in de keukenmachine). Bewaar tot gebruik in de koelkast.

4. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Verwijder de kroontjes van 150 g aardbeien en halveer.

5. Haal de rabarber uit de oven. Schep de aardbeien en appel erdoor. Verdeel de kruimels erover en bak nog 20-25 minuten in de oven, tot de kruimels mooi bruin zijn en het fruit zacht is.

6. Maak ondertussen de syllabub: Prak de overige aardbeien en meng met de suiker en een scheutje wodka (optioneel). Houd een paar aardbeien achter voor garnering.

7. Klop de slagroom stijf en spatel de aardbeien erdoor. Schep de syllabub in de glazen en laat eventueel afkoelen in de koelkast.

8. Haal de crumble uit de oven. Serveer warm of lauwwarm met de syllabub erbij. Garneer de syllabub met stukjes aardbei.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

    Geef je waardering

    65
    Crumble van rabarber met aardbeiensyllabub
    Crumble van rabarber met aardbeiensyllabub