Couscous met pompoen, smen en oranjebloesemwater

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

60 minuten totale tijd

Couscous
Week de kikkererwten circa 12 uur in koud water en kook ze gaar in een pan met kokend water.

Breng in het onderste gedeelte van een couscoussiere ruim water aan de kook. Besprenkel de couscous met 100 ml warm water, zout en 1 eetlepel olijfolie en wrijf met je handen de korreltjes los. Stoom de couscous circa 10 minuten in het bovenste gedeelte. Schep de couscous in een grote schaal, laat iets afkoelen en besprenkel met 50 ml water. Wrijf de korrels los, stoom de couscous nogmaals circa 10 minuten en herhaal het loswrijven. Stoom de couscous nog een keer en roer het los met een houten lepel.

Pel en snijd de uien in halve ringen. Schil en snijd de pompoen in parten en verwijder de pitten. Stoom de pompoen met de uien in circa 20 minuten zacht en gaar. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, stoom ze dan de laatste 10 minuten mee.
Verhit een scheut olijfolie in een pan. Voeg de tomatenpuree en de baharat toe en bak circa 5 minuten. Voeg het water toe, breng op smaak met zout en peper en kook circa 10 minuten tot de juiste dikte.
Meng de saus met de gestoomde pompoen, uien en gekookte uitgelekte kikkererwten.
Verwarm de grill van de oven voor.
Schep de groente in een ovenschaal, bestrooi met kaneel en besprenkel rijkelijk met oranjebloesemwater. Bak de groente circa 5 minuten onder de hete grill. Meng de couscous voor het serveren met de smen en schep het pompoenmengsel erop.

Baharat
Meng alle specerijen met elkaar.

Ingredienten

4
Personen

Couscous

  • 75 g gedroogde kikkererwten
  • 250 g fijne couscous
  • 6 uien
  • 1 flespompoen
  • 4 el tomatenpuree
  • 3 el baharat
  • 750 ml water
  • zout
  • versgemalen peper
  • kaneel
  • oranjebloesemwater
  • smen

Baharat kruidenmengsel

  • 1 el kurkuma
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1.5 el laos
  • 1 tl kaneel

extra nodig

  • couscoussiere
Geef je waardering
0