De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

citroenvlaai

120 min kooktijd
Citroenvlaai

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Bereidingswijze

Vlaaideeg



Verwarm de melk tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los de suiker en het gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 190 ºC. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter. Vet de vlaaivorm in en bekleed met het deeg. Prik gaatjes in de bodem. Snijd de rest van het deeg van de rand. Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen. Bak de bodem circa 15 minuten in de oven, verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog 10 minuten. Laat de bodem afkoelen.

Citroenmarmelade
Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen de citroenen schoon en kook de citroenen circa 2 uur op laag vuur. Laat de citroenen uitlekken en hak ze fijn. Verwarm de fijngehakte citroen met de suiker en een scheutje water op laag vuur tot de suiker is opgelost. Kook de marmelade circa 17 minuten en laat afkoelen. Verdeel de sinaasappelmarmelade over de blindgebakken vlaaibodem.

Lemon curd
Week de gelatine in koud water. Roer de eieren met de suiker los. Rasp de schil van de citroenen en voeg toe aan het eimengsel. Halveer de citroenen en pers het sap eruit en meng door de eieren. Gaar het mengsel au bain-marie tot de lemon curd vladikte heeft. Los de geweekte gelatine en de boter erin op. Verdeel de lemon curd over de citroenmarmelade en laat circa 2 uur opstijven in de koelkast.

Topping
Klop de slagroom met de suiker stijf. Schil de sinaasappels en snijd de partjes uit. Schep de slagroom in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit een cirkel slagroom op de lemon curd. Garneer de taart met de sinaasappelpartjes en blaadjes munt. 

In dit programma deelt Meesterkok en Meesterpatissier Rudolph van Veen zijn kennis en passie voor het bakken. Hij tovert de heerlijkste zoete en hartige gerechten uit de oven, waar je zeker van zult watertanden. Rudolph weet precies hoe je de meest oogstrelende creaties maakt, en binnenkort zul jij met zijn hulp ook de show stelen met prachtige taarten, of je gezin verwennen met de lekkerste broodjes en hartige taarten. 

Bekijk de nieuwe afleveringen van Rudolph's Bakery, elke werkdag 15.00 uur op 24Kitchen, kanaal 24!

Rudolph's Bakery

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker