Vlaaideeg
Verwarm de melk tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los de suiker en het
gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Meng in het kuiltje de boter,
eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en
kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een met bloem bestoven kom,
afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter. Vet de vlaaivorm in en bekleed met het deeg. Prik gaatjes in de bodem. Snijd de rest van het deeg van de rand. Leg bakpapier op het deeg en vul met de blindbakbonen. Bak de bodem circa 15 minuten in de oven, verwijder de blindbakbonen en het bakpapier en bak nog 10 minuten. Laat de bodem afkoelen.
Citroenmarmelade
Breng een pan met ruim water aan de kook. Boen de citroenen schoon en kook de
citroenen circa 2 uur op laag vuur. Laat de citroenen uitlekken en hak ze fijn.
Verwarm de fijngehakte citroen met de suiker en een scheutje water op laag vuur
tot de suiker is opgelost. Kook de marmelade circa 17 minuten en laat afkoelen.
Verdeel de sinaasappelmarmelade over de blindgebakken vlaaibodem.
Lemon curd
Week
de gelatine in koud water. Roer de eieren met de suiker los. Rasp de schil van
de citroenen en voeg toe aan het eimengsel. Halveer de citroenen en pers het
sap eruit en meng door de eieren. Gaar het mengsel au bain-marie tot de lemon
curd vladikte heeft. Los de geweekte gelatine en de boter erin op. Verdeel de
lemon curd over de citroenmarmelade en laat circa 2 uur opstijven in de
koelkast.
Topping
Klop
de slagroom met de suiker stijf. Schil de
sinaasappels en snijd de partjes uit. Schep de slagroom in een
spuitzak met gladde spuitmond en spuit een cirkel slagroom op de lemon curd. Garneer
de taart met de sinaasappelpartjes en blaadjes munt.
0 reacties