Vet de puddingschaal in met zonnebloemolie. Rasp de citroen boven de puddingschaal zodat er overal een beetje rasp zit. Schenk de maple siroop onderin de vorm. Pureer de gedroogde cranberries en de pruimen met een derde van de whisky. Roer de boter met de suiker luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor. Voeg de vruchtenpuree toe en meng tot een gladde massa. Spatel het zelfrijzend bakmeel, de bakpoeder en de speculaaskruiden erdoorheen. Schenk de massa in de puddingschaal. Dek de schaal af met bakpapier en aluminiumfolie en bind het vast met touw.
Zet een pan op het vuur met een ring of een stenen bakje op de bodem om ervoor te zorgen dat de pudding niet aan kan bakken. Zet de gevulde puddingschaal op de ring of bakje en schenk tot 5 centimeter onder de rand van de puddingvorm heet water in de pan. Leg een deksel op de pan en kook de pudding op middelhoog vuur circa 1 uur en 30 minuten. Laat de pudding circa 20 minuten afkoelen in de in de vorm voor je hem stort. Zet de pudding op een mooie schaal. Verwarm de overgebleven whisky circa 1 minuut. Overgiet de pudding en flambeer eventueel aan tafel. Garneer met een takje hulst.
Tip
Als de deksel van de pan niet op de pan past als de puddingvorm in de pan zit, dek de pan dan af met aluminiumfolie. Het maakt niet zoveel uit waar de puddingvorm in de pan op staat. Zolang de puddingvorm maar niet direct in contact is met de onderkant van de pan. Een warmhoudplaatje kan bijvoorbeeld goed werken en is ook minder hoog.
Bij flamberen in de keuken is het belangrijk om de afzuigkap uit te zetten. Flambeer je aan tafel, let er dan goed op dat de kerstversiering geen vlam vat.
0 reacties