Chocolate chip cookies met sinaasappel en kruidnagel

9
Gemiddeld
Chocolate chip cookies met sinaasappel en kruidnagel

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

De lekkerste koekjes ooit zijn misschien wel de chocolate chip cookies! Laat Hidde die nou net gaan maken op zijn eigen bijzondere manier. 

Chocolate cookies
Snijd de helft van de chocolade fijn. Smelt de andere helft au bain-marie. Meng de bloem, suiker, bakpoeder en het zout door elkaar. Kneed de boter en het ei erdoorheen tot een glad deeg. Meng de gesmolten chocolade en daarna de stukjes chocolade erdoorheen. Verwarm de oven voor op 180°C. Lepel gelijke hoeveelheden deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte zit tussen het deeg (de koekjes vloeien iets uit). Bak de koekjes in circa 15 minuten krokant. 

Sinaasappelgelei
Rasp de schil van 2 sinaasappels. Snijd de schil van de sinaasappels, snijd de sinaasappelpartjes uit en knijp het sap eruit. Breng de partjes en het sap met de suiker aan de kook. Meng beetje bij beetje de agar agar door en kook circa 3 minuten door. Haal de pan van het vuur en meng de geraspte sinaasappelschil erdoorheen. Laat verder afkoelen onder een vel plasticfolie. 

Kruidnagel pâté à bombe
Verwarm het water met de suiker en kruidnagels, laat circa 30 minuten afgedekt trekken. Verwijder daarna de kruidnagels uit de siroop. Kook de siroop tot 125°C. Was van tijd tot tijd de randen van de pan schoon met nat water en een kwastje. Klop de eidooiers stijf en giet de kokende kruidnagelsiroop er druppelsgewijs bij. Klop de pâté à bombe koud. 

Botercrème
Klop de boter luchtig. Spatel de kruidnagel pâté à bombe erdoor. Zorg dat beiden op kamertemperatuur zijn. Schep de botercrème in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. 

'Ent'-methode
Als je geen marmeren plaat hebt, kun je chocolade ook tempereren in de pan. Dit gaat als volgt: smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Zodra de chocolade is gesmolten, haal je de pan van het vuur en voeg je een derde stukjes ongesmolten chocolade toe. Nu moet je de chocolade stevig doorroeren met een spatel. Blijf de chocolade roeren totdat alle chocolade is gesmolten en de chocolade 32°C is. Je voelt dat de chocolade dikker en glanzender wordt. Je kunt zelf testen of je chocolade goed getempereerd is. Doop een schoon mes met de punt in de chocolade en leg het mes weg. Het tempereren is goed gelukt als de chocolade na circa 4 minuten gestold is. 

Kruidnagelmelk
Schil de schil van de sinaasappel, breng met de kruidnagels, suiker en de melk aan de kook. Schenk indien gewenst een scheut whisky in de melk. Zeef de melk voor het serveren. 

Opmaak
Spuit een cirkel op de platte kant van de helft van de koekjes. Schep een lepel sinaasappelgelei in het midden. Dek de andere helft van de koekjes ermee af. Zet de gevulde koekjes kort in de koelkast zodat de botercrème kan opstijven. Doop de koekjes voor de helft in de getempereerde chocolade. Zorg dat de chocoladelaag niet te dik wordt, dus laat goed afdruipen. Laat de chocolade uitharden. Serveer de koekjes met wat extra sinaasappelgelei, wat toefjes botercrème en een glas kruidnagelmelk.

Ingredienten

20
Porties

Chocolate cookies

  • 50 g roomboter
  • 450 g pure chocolade
  • 100 g eieren
  • 170 g suiker
  • 85 g bloem
  • 2 g zout
  • 2 g bakpoeder

Sinaasappelgelei

  • sap van 4 sinaasappels
  • 15 g kristalsuiker
  • 4 g agar agar
  • 5 g sinaasappelrasp

Kruidnagel pâté à bombe

  • 60 g water
  • 175 g kristalsuiker
  • 12 kruidnagels
  • 90 g eidooier
  • 60 g water
  • 175 g kristalsuiker
  • 12 kruidnagels
  • 90 g eidooier

Botercrème

  • 500 g roomboter
  • 400 g kruidnagel pâté à bombe

Doorhaal chocolade

  • 400 g pure chocolade

Kruidnagelmelk

  • 750 ml volle melk
  • 8 kruidnagels
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 sinaasappel
  • bourbon whisky

Extra benodigdheden:

  • bakpapier
  • bakplaat
  • fijne rasp
  • kwastje
Geef je waardering
9