Cannoli zijn fantastisch. De klassieke rolletjes zijn wat groter dan de mijne en bevatten stukjes gekonfijt fruit, nootjes en chocolade, maar ik wilde iets verfijnders en maak ze met overheerlijke ricottavulling. Het is handig om metalen cannolibuisjes te kopen, die je online kunt krijgen – knijp ze voor gebruik wel even tot een doorsnee van 2 cm.
Klop in een kom 1 ei met de zoete wijn en 3 eetlepels olie door elkaar. Voeg langzaam de bloem toe (niet per se alles) tot het deeg een bal vormt. Kneed het een paar minuten door, tot het glad en zacht is, wikkel het in plasticfolie en laat het 1 uur rusten.
Verhit de zonnebloemolie in een zware pan op matig hoog vuur tot 180 °C. Rol het deeg uit tot een grote, dikke worst van ongeveer 4 cm doorsnede. Snijd er een 1⁄2 cm dikke plak af, draai er een balletje van, dek de rest van het deeg af met een schone, vochtige theedoek en druk het balletje op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 2 mm. Bestuif je cannolibuisjes met bloem (of gebruik licht ingevette droge cannelloni), wikkel de lapjes deeg eromheen en plak de randen met geklutst ei vast.
Laat de cannoli heel voorzichtig in de hete olie zakken – werk in porties – en frituur ze 1 minuut, tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze 3 minuten op een bord met keukenpapier uitlekken en schuif ze voorzichtig van de buisjes. Herhaal dit met de rest van het deeg.
Smelt de chocolade. Stamp de hazelnoten fijn in een vijzel. Laat de ricotta uitlekken en meng hem in een keukenmachine met de vanillepasta, honing, cacao en grappa. Schep het mengsel in een spuitzak met stervormig spuit mondje, draai de zak een paar slagen om hem op spanning te zetten en spuit de vulling in de cannoli. Sprenkel de chocoladesaus erover, bestrooi met wat nootjes en zet de cannoli op tafel.
CALORIEËN |
VET |
VERZ. VET |
EIWIT |
KOOLHYD. |
SUIKER |
ZOUT |
VEZELS |
192 kcal |
12,1 g |
4g |
5,1 g |
15,9 g |
7,7 g |
0,1 g |
0,6 g |
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Meld je aan en praat mee