Champagnetaart

7
Gemiddeld

Bereidingswijze

40 minuten totale tijd

Krokante rijstbodem
Smelt de chocolade en roer de boter en de gepofte rijst erdoor. Rol de chocoladerijst uit tussen bakpapier tot een plak van circa 5 mm dik. Laat de chocolade hard worden in de koelkast en snijd er een plak uit die op de bovenkant van het cakeblik past.

Schuimstaafjes 
Verwarm de oven voor op 90 ºC.
Klop het eiwit met de suiker tot stijve pieken en spatel de poedersuiker erdoor. Schep het eiwitschuim in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit korte dikke banen op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog de eiwitbanen circa 1 uur in een oven van 90 ºC, maar het liefst een hele nacht in een oven van 80 ºC. Laat de schuimpjes  afkoelen.

Moskovischbeslag
Verwarm de oven op 180 ºC.
Splits de eieren en klop de eidooiers met de helft van de suiker au bain-marie luchtig. Klop de eiwitten met de suiker tot stijve pieken. Spatel het eiwit door de  eidooiers. Voeg de gesmolten boter en bloem toe. Strijk het beslag dun uit (circa 0,5 cm) op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het beslag in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Laat het Moskovisch gebak afkoelen, snijd het in de vorm van het cakeblik en doordrenk met rood fruitpuree.

Je kunt als alternatief ook een plak cake gebruiken.

Champagnemousse 
Week de gelatineblaadjes in koud water. Roer het custardpoeder aan met 50 ml champagne. Breng de rest van de champagne aan de kook, voeg het custardpapje toe en bind circa 2 minuten op laag vuur. Blijf goed roeren om klontjes te voorkomen. Klop de eidooiers met de suiker luchtig. Knijp de gelatine uit, meng de gelatine door de warme custardmassa en roer vervolgens de custardmassa door de luchtige eidooiers. Koel de compositie af tot 40 ºC. Klop de slagroom tot yoghurt dikte en meng de room door de compositie.

Champagnetaart
Bekleed het cakeblik met plasticfolie en schenk het blik halfvol met champagnemousse. Leg de plak Moscovisch gebak precies in het midden, vul het blik met de rest van de mousse en dek af met de krokante rijstbodem. Laat de taart in de koelkast of in de vriezer opstijven. Haal de taart uit de vorm en bestrijk met stijf geklopte slagroom. Verdeel de schuimstaafjes over de taart en bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Schuimstaafjes

  • 100 g eiwit
  • 100 g suiker
  • 200 g poedersuiker

Krokante rijstbodem

  • 150 g witte chocolade
  • 50 g boter
  • 200 g gepofte rijst (cereals)

Moskovisch interieur

  • 6 eieren
  • 175 g suiker
  • 150 g bloem
  • 90 g boter
  • rood fruitpuree

Champagnemousse

  • 4 blaadjes gelatine
  • 35 g custardpoeder
  • 300 g suiker
  • 350 ml champagne
  • 100 g eidooier
  • 350 ml slagroom

Garneren

  • 500 ml slagroom
Geef je waardering
7