De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

bretonse flan met koffie, bacon en banaan

Vandaag in De Brabander Bakt maakt Hidde een klassieke flan en een eigentijdse versie met koffie, bacon en banaan. Dat wordt smullen!

120 MIN
Bretonse flan met koffie, bacon en banaan

Een recept van

Hidde de Brabander

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Vandaag in De Brabander Bakt maakt Hidde een klassieke flan en een eigentijdse versie met koffie, bacon en banaan. Dat wordt smullen!

Klassieke flan
Verwarm de oven op 190°C. Roer de eidooiers met een scheutje melk, de eieren, suiker en aardappelzetmeel tot een glad mengsel. Breng de melk aan de kook. Meng de kokende melk door het eidooiermengsel en giet terug in de pan. Breng de crème opnieuw aan de kook en roer goed door. Vet de flanvorm in. Giet de crème in de ingevette vorm en gaar de flan circa 30 minuten in de oven met bovenwarmte. Een mooie flan heeft een donker laagje. 

 

Walnotendeeg
Vet de bakringen in. Meng de suiker, boter en het ei in de mixer. Snijd de walnoten fijn en voeg toe aan de bloem. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot 5 millimeter en steek er cirkels uit met de bakringen. Leg de ringen met het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. 

 

Koffieflan
Verwarm de oven op 190°C. Vet de flanvorm in. Laat de melk met koffie circa 30 minuten trekken. Roer de eidooiers met de eieren, suiker en aardappelzetmeel tot een glad mengsel. Breng de melk aan de kook en giet het door een zeef in een andere pan. Roer het eimengsel nog eens goed door en voeg toe aan de melk. Breng de crème voor de flan opnieuw aan de kook. Giet de flan gelijkmatig in de bakringen op het walnotendeeg en gaar circa 25 minuten in de oven. Koel af en verwijder de ringen.

 

Gekarameliseerde banaan met krokante bacon
Bak de baconplakjes in een droge pan krokant. Karamelliseer een flinke scheut ahornsiroop. Karamelliseer de hele banaan. Serveer een koffieflan op bord en serveer met de gesneden banaan, het krokante spek, ahornsiroop en wat limoenrasp.

Patisserie om je tanden in te zetten! Hidde de Brabander neemt je mee in de wereld van patisserie en daagt je uit om van en basisrecept iets bijzonders te maken. Van basisrecept tot pronkstuk: patisserie voor iedereen!

In De Brabander Bakt laat patissier Hidde de Brabander je elke keer een basisrecept zien. Van meringue tot botercrème en van bladerdeeg tot chocolade. 

Na het basisrecept gaat Hidde aan de slag en maakt hij een spektakelstuk. Denk aan een prachtige macarontaart, soufflés van kwark en chocoladerepen.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker