Bretonse flan met koffie, bacon en banaan

11
Gemiddeld

Bereidingswijze

120 minuten totale tijd

Vandaag in De Brabander Bakt maakt Hidde een klassieke flan en een eigentijdse versie met koffie, bacon en banaan. Dat wordt smullen!

Klassieke flan
Verwarm de oven op 190°C. Roer de eidooiers met een scheutje melk, de eieren, suiker en aardappelzetmeel tot een glad mengsel. Breng de melk aan de kook. Meng de kokende melk door het eidooiermengsel en giet terug in de pan. Breng de crème opnieuw aan de kook en roer goed door. Vet de flanvorm in. Giet de crème in de ingevette vorm en gaar de flan circa 30 minuten in de oven met bovenwarmte. Een mooie flan heeft een donker laagje. 

 

Walnotendeeg
Vet de bakringen in. Meng de suiker, boter en het ei in de mixer. Snijd de walnoten fijn en voeg toe aan de bloem. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot 5 millimeter en steek er cirkels uit met de bakringen. Leg de ringen met het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. 

 

Koffieflan
Verwarm de oven op 190°C. Vet de flanvorm in. Laat de melk met koffie circa 30 minuten trekken. Roer de eidooiers met de eieren, suiker en aardappelzetmeel tot een glad mengsel. Breng de melk aan de kook en giet het door een zeef in een andere pan. Roer het eimengsel nog eens goed door en voeg toe aan de melk. Breng de crème voor de flan opnieuw aan de kook. Giet de flan gelijkmatig in de bakringen op het walnotendeeg en gaar circa 25 minuten in de oven. Koel af en verwijder de ringen.

 

Gekarameliseerde banaan met krokante bacon
Bak de baconplakjes in een droge pan krokant. Karamelliseer een flinke scheut ahornsiroop. Karamelliseer de hele banaan. Serveer een koffieflan op bord en serveer met de gesneden banaan, het krokante spek, ahornsiroop en wat limoenrasp.

Ingredienten

1
Personen

Klassieke flan

  • 500 g volle melk
  • 90 g kristalsuiker
  • 60 g aardappelzetmeel
  • 50 g eieren
  • 10 g eidooier

Walnotendeeg

  • 125 g kristalsuiker
  • 175 g roomboter
  • 2 g zout
  • 15 g eieren
  • 250 g bloem
  • 75 g walnoten

Koffieflan

  • 500 g volle melk
  • 20 g koffiebonen
  • 90 g kristalsuiker
  • 60 g aardappelzetmeel
  • 50 g eieren
  • 10 g eidooier

Gekarameliseerde banaan met krokante bacon

  • 16 plakjes bacon
  • 4 bananen
  • ahornsiroop
  • 1 limoen

Extra benodigdheden:

  • Boter om in te vetten
  • 4 bakringen van 12 cm doorsnede
  • bakpapier
  • bakplaat
  • gekartelde taartvorm van 20 cm doorsnede
Geef je waardering
11