Gort
Spoel de gort af met koud water tot het water helder is. Breng de bouillon aan de kook met de za’atar. Voeg de gort toe en kook circa 30 minuten. Giet af en zet even weg.
Zoetezure groente
Schil en snijd de bospenen en de bleekselderij in stukken van circa 2 centimeter. Snijd de snackkomkommer in de lengte in achten. Snijd de harde onderkantjes van de asperges. Stoom of blancheer de groente circa 2 minuten in gezouten water. Giet af en spoel koud.
Verwarm in een pannetje de azijn met de suiker. Voeg de groente toe en zet het vuur uit. Laat afkoelen zodat de smaak er in kan trekken.
Balletjes van lamsgehakt
Pel en snipper de ui. Meng de ui met het gehakt, harissa, ei en het paneermeel.
Leg een vel plasticfolie uit. Schep er een eetlepel gehakt op en spreid uit. Schep daarop een theelepel roomkaas en draai de folie, met het gehakt en roomkaas, dicht. Zo krijg je een gehaktbal ter grootte van een pingpongbal, waar de roomkaas in zit. Verwijder de folie en draai het gehakt tussen je handen nog even wat steviger. Verhit de boter in een koekenpan en bak de balletjes in circa 5 minuten om en om goudbruin. Zet het vuur laag en laat de balletjes circa 8 minuten sudderen. Schep regelmatig de gesmolten boter over de gehaktballen.
Maroccan dressing
Pel en snipper de sjalot. Hak de koriander fijn. Meng de sjalot en koriander in een kom en rasp en pers het sap van de citroen erboven. Voeg olijfolie toe en breng op smaak met wat versgemalen peper.
Serveren
Verdeel de gort over een bord of een pot. Schep de zoetzure groente erop en verdeel de balletjes erover. Maak het gerecht af met de dressing.
Tip: zelf za’atar maken? Kijk hier.
Tip: Gebruik een stuk plasticfolie om de balletjes makkelijk op te rollen.
Heerlijke balletjes van lamsgehakt met gort en zoetzure groente zet je zo op tafel!
0 reacties