Baba au rhum met compote van exotisch fruit en kokosgranité

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

130 minuten totale tijd

Het wordt een feestje in de bakkerij, want Hidde maakt baba's met compote van tropisch fruit en kokosgranité. Hidde legt je er alles over uit.
 

Babadeeg
Maak een kuiltje in de bloem, meng daar de suiker, zout, melk, verse gist en het ei in. Voeg na het kneden de boter toe, kneed alles door elkaar tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen op een warme plek. Sla daarna terug en bol opnieuw op. Laat het deeg opnieuw rijzen onder plasticfolie. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg over ingevette vormen. Zorg dat de vorm voor de helft vol zit. Bak de baba’s in circa 15 minuten goudbruin en gaar. 

 

Kokosgalet
Meng de bloem met de suiker en de kokos. Meng dan de boter en de glucose door. Vorm het deeg tot een pil. Dek het deeg af en laat het circa 30 minuten rusten. Snijd ronde plakjes van ongeveer 4 centimeter ø. Bak de koekjes in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Steek de koekjes eventueel uit met een steker. 

 

Rumsiroop
Verwarm het water en los de suiker erin op. Voeg de rum toe. 

 

Exotisch fruit compote
Schil het fruit en snijd in gelijke kleine blokjes. Breng de afsnijdsels van de mango aan de kook met suiker en witte wijn en pureer deze. Voeg de fruitblokjes toe, haal de pan van het vuur en laat de compote afkoelen. Breng de compote op smaak met rasp van limoen. 

 

Kokosgranité
Verwarm het water met de kokosrasp en laat circa 10 minuten trekken. Giet het door een zeef, laat de suiker oplossen en voeg de kokosmelk toe. Giet de vloeistof in een bak. Vries in en schep regelmatig door met een vorm tot er een granité ontstaat.
 

Opmaak
Halveer de baba en drenk deze in de siroop. Schep een lepel compote op het bord in een ronde teker en leg de gedrenkte baba erop. Leg de kokosgalet op de baba. Serveer wat rumsiroop langs het fruit. Schep voor het serveren de granité op de baba en garneer met een plakje sterfruit en limoenrasp.

Ingredienten

1
Personen

Babadeeg

  • 350 g bloem
  • 150 g roomboter
  • 40 g kristalsuiker
  • 200 g ei
  • 200 ml volle melk
  • 20 g verse gist
  • 10 g zout

Rumsiroop

  • 50 g water
  • 250 g kristalsuiker
  • 250 g bruine rum

Exotisch fruit compote

  • 1 mango
  • 3 kiwi's
  • 20 g kristalsuiker
  • 20 g witte wijn
  • 1 limoen

Kokosgranité

  • 20 g gedroogde kokosrasp
  • 300 g water
  • 100 g kristalsuiker
  • 100 g kokosmelk

Kokosgalet

  • 40 g kristalsuiker
  • 40 g roomboter
  • 40 g glucose
  • 40 g bloem
  • 40 g kokosrasp

Opmaak

  • 1 stervrucht (carambola)
  • 1 limoen

Extra benodigdheden:

  • bakvormen
  • plasticfolie
  • rasp
Geef je waardering
0