B52-taart

2
Gemiddeld
B52-taart

Bereidingswijze

3 uur en 30 minuten kooktijd
6 uur en 30 minuten totale tijd

Koffiebiscuit
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter en splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker au bain-marie schuimig en lobbig. Meng de bloem met de cacao- en de oploskoffie. Spatel de eidooiers door het eiwit. Voeg het bloemmengsel en de gesmolten boter toe en meng goed door. Vet een taartpan in en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag erin en bak de cake in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen.

Whiskybavarois
Week de gelatine in ruim water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Breng de whisky met de melk en de helft van suiker aan de kook. Roer de eidooier met de rest van de suiker los. Schenk al roerend in de pan met kokende melk en gaar zonder te koken. Los de gelatine op in de warme massa en laat afkoelen op ijswater tot de crème dikker wordt. Vet de taartpan in met olie en bestuif met poedersuiker. Spatel de slagroom door de whisky en giet de bavarois in de taartpan. Laat circa 3 uur in de koelkast opstijven. Haal de whiskybavarois uit de taartpan en leg op het koffiebiscuit.

Sinaasappelcrème
Breng in een pan het sinaasappelsap met de helft van de suiker aan de kook.
Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng het sinaasappelsap door het eimengsel, schenk in de pan en roer goed door. Breng de sinaasappelcrème aan de kook en gaar op laag vuur circa 2 minuten. Laat de sinaasappelcrème op een bakplaatje, afgedekt met plasticfolie, afkoelen. Roer de boter met de poedersuiker luchtig. Voeg de sinaasappelcrème toe aan en meng goed door. Schep de sinaasappelcrème in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit de sinaasappelcrème over de bovenkant en rondom de taart.  

Sinaasappelkletskoppen
Smelt de boter. Meng de witte basterdsuiker met het sinaasappelsap. Voeg de gesmolten boter toe en vervolgens de bloem. Meng tot een egaal beslag. Spatel de geschaafde amandelen erdoor en zet het beslag gedurende 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel het beslag in kleine hoopjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Druk fijn met een vork of een velletje plasticfolie. Bak de kletskoppen in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Breek de kletskoppen en steek in de sinaasappelcrème. Bestuif met poedersuiker.

Ingredienten

1
Porties

Koffiebiscuit

  • 45 g boter
  • 3 eieren
  • 90 g suiker
  • 60 g bloem
  • 1 tl cacaopoeder
  • 1 tl oploskoffie

Whiskybavarois

  • 1 blaadje gelatine
  • 100 ml slagroom
  • 50 ml whisky
  • 50 ml melk
  • 50 g suiker
  • 1 eidooier
  • 1 el poedersuiker

Sinaasappelcrème

  • 250 ml sinaasappelsap
  • 50 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 250 g roomboter
  • 60 g poedersuiker

Sinaasappelkletskoppen

  • 65 g boter
  • 110 g witte basterdsuiker
  • 45 ml sinaasappelsap
  • 30 g bloem
  • 75 g geschaafde amandelen

Extra nodig

B52-taart
Geef je waardering
2