Appelkoeken

41
Makkelijk

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
1 uur en 30 minuten totale tijd

Deeg
Verwarm de oven voor op 175 °C. Zeef het bakmeel boven het werkblad en maak een kuiltje. Giet het ei samen met boter, suiker, zout en citroenrasp in het kuiltje. Kneed door elkaar en kneed beetje bij beetje het bloemmengsel erdoor tot een soepel deeg. Dek het deeg af met plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Appelvulling
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes van circa 0.5 centimeter. Meng custardpoeder, suiker en speculaaskruiden door de appelvulling.

Opbouw
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van een halve centimeter dik. Bekleed de ingevette bakvormpjes met het deeg en schep de appelvulling erin. Bekleed met de rest van het deeg de bovenkanten. Meng de eidooier met het scheutje room en bestrijk de koeken met het eidooierroommengsel. Bestrooi met suiker en bak de koeken in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Ingredienten

6
Personen

Deeg

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 185 g koude boter
  • 125 g suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 0.5 tl citroenrasp

Appelvulling

  • 2 zure appels
  • 1.5 tl custardpoeder
  • 60 g suiker
  • 0.5 tl speculaaskruiden

Eidooier-roommengsel

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje room

Extra nodig

  • gekartelde bakvormen van 10 x 10 cm
  • boter om in te vetten
  • deegroller
  • bakkwast
Geef je waardering
41