De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

amandelbriouats (marokkaanse koekjes van amandelen en honing)

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bak de amandelen in de oven goudbruin, haal ze uit de oven en laat de oven aan staan. Laat de amandelen afkoelen.

Smelt de boter.

30 min kooktijd
Amandelbriouats (Marokkaanse koekjes van amandelen en honing)

Een recept van

Mounir Toub

Mounir Toub recent

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bak de amandelen in de oven goudbruin, haal ze uit de oven en laat de oven aan staan. Laat de amandelen afkoelen. 

Smelt de boter. Schep de amandelen, poedersuiker, kaneelpoeder, oranjebloesemwater en de boter in een foodprocessor, maal tot een smeuïge massa en draai er kleine balletjes van circa 4 centimeter van. 

Snijd het filodeeg in gelijke stukken van circa 5 centimeter breed en circa 15 centimeter lang.
 Bestrijk een lapje filodeeg met de extra gesmolten roomboter en leg daarop een balletje met gemalen amandelen. 

Vouw van rechts naar links zodat je een driehoek krijgt met daarin het amandelbolletje.
Bestrijk het laatste stuk met boter en plak de briouats dicht. Herhaal dit met de andere lapjes en balletjes. 

Leg de briouats op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met gesmolten boter.
 Bak ze in circa 15 minuten mooi bruin in de oven.
 Haal de briouats zodra ze goudbruin zijn uit de oven en week ze direct 3 minuten in de honing zodat ze zich vol kunnen zuigen. 

Schep de geweekte briouats in een zeef en laat even uitlekken. Rooster intussen het sesamzaad circa 5 minuten in een droge koekenpan. Bestrooi de briouats met het sesamzaad en leg op een bord om af te koelen. 

Ramadan is een periode van vasten waarin je niet eet en drinkt van dageraad tot zonsondergang. Het doel van de Ramadan is, dat je door het vasten ervaart hoe minderbedeelden het hebben, je wilskracht versterkt, je ziel reinigt en ook je lichaam (je ‘verschoont’ immers je smaakpapillen).

Als we Mounir mogen geloven: alles smaakt anders, zelfs water smaakt sterker en lekkerder waardoor je meer van het eten geniet. Deze recepten uit de Arabische keuken zijn het uitproberen waard, op welk moment van de dag je ze dan ook eet.


Harsha met smen (Arabisch panbrood met gerijpte boter)

Bissara met knoflooksoldaatjes en korianderpesto

Parelcouscous met sinaasappel-muntdressing

Saffraanrijst met garnalen en kikkererwten

Kip K'dra met kikkererwten en gebakken radicchio

Sockeye zalm met kruidige couscouskorst en salade van lof en granaatappel

Gevulde groente op Turkse wijze

Citrus en dadels met muntpesto en zoetgemarineerde tomaatjes

Mango mazhar la glace

Binnenkort vind je op deze pagina ook meer informatie over de Ramadan en vasten in verschillende vormen.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker