Acili ezme, of ook wel pittige dip, is op basis van fijngehakte tomaten en pepers dat gegeten wordt als salade of saus. Perfect met een broodje of bij gegrilde groentes of vlees. 

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 1 grote vleestomaat
  • 2 ingemaakte groene pepers
  • 1 bos Turkse peterselie, gewassen
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en peper, naar smaak
  • 1/2 el rode paprikavlokken
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 el rode peper puree (Salca)
  • 1/2 citroen

Extra nodig

  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 20 minuten

Stap 1: 
Pel en snipper de rode ui. Snijd de tomaat in zeer kleine blokjes. Hak de ingemaakte groene pepers fijn. Hak 2/3e van de Turkse peterselie fijn. Pel en rasp de knoflook. Meng alles in een ruim mengkom. Voeg hieraan zout en peper en rode paprikavlokken toe. 

Stap 2: 
Meng in een andere kom 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel rode peperpuree tot de peperpuree is opgelost. Meng het sap van een halve citroen door de rode peperpuree met olie. Meng dit daarna door de schaal met groenten. 

Stap 3: 
Verdeel de mengkom groenten in 2 schalen. Pureer de ene helft met de staafmixer. Meng de gepureerde massa daarna weer door de mengkom niet gepureerde groenten. 

Serveer de pikante dip in een schaal. Garneer de schaal met Turkse peterselie. Als je de smaak van de dip te pittig vindt kun je twee eetlepels granaatappelsiroop over de acili ezme schenken.  

Geef je waardering

18
aciliezme.jpg