Gevuld speculaas van Hidde de Brabander

48
Makkelijk

Bereidingswijze

1 hour and 30 minutes totale tijd

Speculaasdeeg
Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem. Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer. Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg. Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg. Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee. Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg. Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.

Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven. Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.

Ingredienten

16
Porties

Speculaasdeeg

  • 500 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 70 g bruine basterdsuiker
  • 270 g koude boter
  • 15 ml melk
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden

Amandelspijs

  • 250 g amandelen
  • 250 g suiker
  • 1 eiwit

Topping

  • 16 halve amandelen

Extra nodig

  • plasticfolie
  • staafmixer en bijbehorend bakje
  • bakvorm van 21x21 cm
  • bakpapier
  • 1 eidooier
  • 1 scheutje slagroom
Geef je waardering
48