Mie of tagliolini?

Hoewel mie en tagliolini - een pastasoort die net wat dunner is dan tagliatelle - veel op elkaar lijken, bestaat er een wezenlijk verschil tussen de twee deegwaren. Authentieke mie komt uit China. Daar wordt de noedelsoort gemaakt van een harde, witte tarwesoort.

,,Het geheim van mie is dat het deeg dubbelgevouwen gewalst wordt'', legt Peter van der Moolen, eigenaar van De Miefabriek uit. Hiermee wordt het proces van het handmatig dubbelvouwen en uitrollen nagebootst op grotere schaal.

Dit doet denken aan het uitrollen van de pastadeeg met een pastamachine. Niet heel gek: want Italiaanse pasta vindt zijn oorsprong in het verre oosten. Het was de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo die het Oosterse deegwaar 1300 introduceerde in zijn eigen land waarna het een hit werd.

Durum griesmeel

Tagliolini, en vele andere pastasoorten, worden dus op dezelfde manier gewalst als mie. Het grote verschil zit 'm in het basisingrediënt. Pasta wordt gemaakt van durum griesmeel. Ook wel semolina genoemd. Deze specifieke tarwesoort heeft een iets gelere kleur en een hoog eiwitgehalte en is rijk aan gluten.

Door deze eigenschappen is semolina-deeg erg elastisch, heeft het een bite en kan het vlot vocht opnemen. Dit komt goed van pas in combinatie met sauzen. Zeg: een ragú alla bolognese, spaghetti carbonara of zoals hieronder: tagliolini met truffelsaus.

Supermarkt-mie

Maar hoe zit het nu met de mie-nestjes uit de supermarkt? De gele kleur verklapte het al een beetje. De Keuringsdienst van Waarde kwam tot de conclusie dat mie uit de supermarkt eigenlijk gewoon 'goedkope' Italiaanse tagliolini is. Met andere woorden: wij eten dus eigenlijk pasta met woksaus.

Hoe pasta in een pak Oosterse mie terecht kwam blijkt stom toeval te zijn geweest. Conimex liep tegen het probleem aan dat mie alleen maar in grote zakken werd verkocht. Dus probeerde het concern hun mie in kleinere verpakking uit Italië te verkrijgen.

Een nieuwe identiteit

En zo geschiedde. Lorenzo Ferraro, pastafabrikant uit Italië, legt het voorval uit: ,,20 jaar geleden was er een marketingmedewerker van Unilver in onze fabriek en die kreeg het idee om [de pasta] het in een Aziatische verpakking te doen."

Dit bleek een schot in de roos, vertelt Ferraro gierend aan de telefoon. Taglioni was niet zo'n populaire pastasoort. Maar nadat het een nieuwe identiteit kreeg als 'Oosterse mie' vloog het als zoete broodjes over de toonbank. 

Prijsverschil

Hoewel supermarkt-mie en supermarkt-tagliolini dus precies dezelfde producten zijn, zit er een behoorlijk prijsverschil in. Tagliatelle is vaak 1/3 duurder dan mie. De tip van de Keuringsdienst van Waarde klinkt daarom: ,,Wil je een pastagerecht maken? Koop dan gewoon supermarktmie - want deze is gewoon Italiaans."