De temperatuur is van groot belang bij het wel of niet aankoeken van een pan. Bij een hogere temperatuur is de kans groter dat er op de bodem vuil aankoekt. Daarom is het belangrijk om de juiste pan te kiezen. Zo gaan roestvrijstalen bakpannen over het algemeen langer mee en zijn pannen met een antikleeflaag vaak gevoeliger voor slijtage.

De oplossing voor aangekoekte pannen

Mocht het toch fout zijn gegaan en is je pan toch aangekoekt, dan is er nog geen man overboord. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je een pan kan opschonen.

  • Als je de pan vult met een klein laagje water, daar een flinke scheut zout bij doet en het daarna een paar minuten laat koken, kun je de pan zonder problemen schoonmaken.
  • Je kunt de pan ook vullen met warm water en afwasmiddel en vervolgens op het vuur zetten. Laat de pan gedurende ongeveer 15 minuten sudderen. Maak de pan daarna schoon door met een spatel of schuurspons de aangekoekte delen weg te krabben.

Ook als de aangekoekte resten hardnekkig zijn, is er een oplossing:

  • Vul de pan met een klein laagje water, voeg ongeveer 250 ml azijn toe en breng aan de kook. Haal de pan vervolgens van het vuur af en voeg 2 theelepels baking soda toe. Let wel op, het geheel zal flink gaan schuimen. Nu kun je met een schuurspons de bodem goed schoonmaken.
    Als er toch nog resten aan de bodem plakken, maak dan een pasta van baking soda en water en laat deze pasta een tijdje inwerken op de overgebleven resten. Daarna wederom met een schuurspons schoonmaken en je pan is weer zo goed als nieuw.