Wat is brisket?

Brisket is de borst van een rund. Het vlees bevat nogal veel pezen, hierdoor is het vrij taai. Het vlees is dan ook perfect voor slow cooking (lange tijd garen op lage temperatuur), daar wordt het heerlijk mals van! Je moet er wel even de tijd voor nemen, want met slow cooking bedoelen we ook écht slow: bereiding van brisket kan wel een hele dag duren. Toch is het een échte aanrader. Steek er wat tijd in en dan heb je iets heel spectaculairs.

Het vlees is te verdelen in de point en de flat. De point bevat veel vet en veel smaak. De flat is daarentegen mager en bevat minder vet. Brisket is in Nederland moeilijk te verkrijgen, omdat de stukken vlees in Nederland anders worden verdeeld. Vaak kan je het wel bestellen bij de slager of online

Bereiding van Brisket

Je hebt niet veel nodig voor een heerlijke stuk brisket, het belangrijkste is het vlees, kruidenrub, een barbecue en heel veel tijd en geduld. Maar geen zorgen: de barbecue doet het meeste werk. Kan jij ondertussen lekker van het zonnetje genieten!

Het vlees wordt eerst gepekeld (gezout) of gestoomd om er voor te zorgen dat het vlees lekker mals wordt en vervolgens bedekt onder een dikke laag kruiden en specerijen naar keuze. Dit zorgt ervoor dat het vlees na bereiding een smaakvolle donkere korst krijgt. 

Brisket Texas

Is je brisket klaar? in Texas (waar brisket een belangrijk onderdeel van de barbecue is) wordt het vooral gegeten met witte boterhammen. Maar het is ook heerlijk met een frisse salade en gebakken aardappeltjes. 

Brisket is ook de basis voor een broodje pastrami. Je ziet hier hoe je dat maakt. Eet smakelijk!