Niet iedereen is fan van uien. Toch zijn er goede redenen om ze volop te gebruiken in de keuken. Dit zijn vijf redenen om dat te doen.
Waarom je vaker uien in gerechten moet verwerken

Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
1. Ui voegt veel gezonde smaak toe
Gerechten op smaak brengen doen veel thuiskoks met veel zout, peper en eventueel nog wat pikante kruiden. Lekker, maar niet allemaal zo gezond, vooral dat zout. Uien zijn een natuurlijk smaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.
2. Uien zijn goed voor je hart
Ten eerste bevatten ze geen cholesterol, wat goed is aangezien cholesterol ervoor zorgt dat de kans op hartaanvallen en beroertes toeneemt. Daarnaast blijkt uit verschillende studies op dieren ook dat een ui eten het risico op bloedstollingen verlaagt, waardoor ook de kans op een hartaanval afneemt.
3. Ze zouden het risico op kanker verkleinen
Volgens een studie uit 2017 van de Universiteit van Guelph zouden rode uien kankerbestrijdende krachten in zich hebben, omdat ze grote hoeveelheden quercetine en anthocyanine bevatten. ,,We ontdekten dat uien uitstekend zijn in het doden van sommige kankercellen,” zei hoofdauteur Abdulmonem Murayyan daar toen over.
Natuurlijk is het niet zo dat als je kanker hebt, die bij als bij toverslag verdwijnt door het eten van een bord rode uien. Dat zou iets te makkelijk zijn en daarvoor is ook nog veel meer onderzoek nodig.
4. Ze zijn goed voor je darmen
Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, die bekend staat als inluline, kan het eten van uien helpen om het aantal “goede bacteriën” in uw darmen op peil te houden. Dat komt volgens een studie uit 2018 van King’s College in Londen doordat de vezel als een vorm van voedsel wordt gezien door de bacteriën.
Uien bevatten daarnaast ook een samenstelling genaamd ‘fructo-oligosacchariden’ die de groei van bifidobacteriën kan stimuleren, die op hun beurt dan weer de groei van mogelijk schadelijke bacteriën in de dikke darm onderdrukken.
5. Ze reguleren de bloedsuikerspiegel
Ook dit gezondheidsaspect van de ui moet nog verder onderzocht worden, maar proeven op dieren tonen alvast aan dat de ui een te hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het zou de zwavel in de uien zijn die de productie van insuline zou kunnen verhogen.
Wil je zelf aan de slag? Dat kan met deze recepten
1. Franse uiensoep
Uiensoep is een heerlijk gerecht en onweerstaanbaar. Het gerecht is ook nog eens supersimpel!
2. Cheese & onion burgers
Zin in een heerlijke hamburger? Deze burger is onwijs smaakvol!
3. Tandoori linzen met andijvie en uiencompote
Deze tandoori is niet alleen superlekker en makkelijk maar ook nog eens vegan!
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam