"De allerbeste steak eet je hier!" Ja, die horen we vaker. Maar van wie moet je nu aannemen waar je écht de beste steak ter wereld eet? Wij stuitten op tips van de grote spelers!
Volgens insiders: híer eet je de beste biefstuk ter wereld

De beste steak ter wereld? Die dachten we te eten in grote metropolen. Zeg: New York, Parijs, Londen of Buenos Aires. Niets blijkt minder waar. De beste steaks ter wereld laten zich niet zo gemakkelijk vinden. En misschien maakt dat het juist extra aantrekkelijk. Hoewel er over smaak zéker valt te twisten, horen we deze restaurantnamen wel erg vaak vallen. Als tips dan ook uit de pennen van grote journalisten komen, moeten we de titel maar eens serieus overwegen.
Als zij het zeggen...
De beste steaks eten we volgens welbekende magazines/kranten Forbes Magazine, The Guardian en Time magazine bij restaurants Casa Julián de Tolosa in de regio Baskenland en El Capricho bodega in regio León. Hier tref je geen 50-koppig keukenteam en strak opgemaakte borden vol producten die we eerst stiekem moeten Googlen onder de tafel. Nee, hier eten we steaks, oftwel 'chuletón', in huiselijke restaurants.
Wat is het geheim?
Bij Casa Julián de Tolosa is het geheim niet zozeer de herkomst van het vlees, maar de kwaliteit. De runderen kunnen overal vandaan komen: Spanje, Ierland of Duitsland, vertelt zoon en mede-eigenaar Iñaki Gorrotxategi in een interview met Misset Horeca. Het vlees wordt na het slachten 15 dagen gerijpt. In deze rustperiode verdwijnen alle melkzuren uit het vlees waarna het klaar is voor bereiding.
Dan wordt het stuk vlees voor 20 minuten op de grill (la parrilla) gelegd en bestrooid met flinke hoeveelheden zeezout. In deze periode kan het vlees niet uitdrogen en absorbeert het de juiste hoeveelheid zout. Hier komen vlammen aan te pas: het vuur schroeit het vlees direct dicht waardoor de vleessappen niet ontsnappen. Bij een kerntemperatuur van 48 tot 50 graden wordt het vlees van de grill gehaald en is het 'en punto' oftewel: perfect.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Fletch! (@graemef1974) op
Een ander geheim
Het geheim van restaurant El Capricho Bodega zit 'm in tijd. Hier begint het bereidingsproces véél eerder. Chef José Gordón reist stad en land af op zoek naar de beste runderen (bueyes) op het Iberishe schiereiland. Hij kiest voor volwassen dieren van puur Iberische rassen wiens vlees een uitgesproken smaak heeft gekregen door werk in open velden.
Hierna brengt hij de ossen naar zijn boerderij waar hij ze vetmest met een speciaal dieet van graan en gras - een proces dat meestal vijf jaar duurt. De runderen wegen dan zo'n 1400 kilo, zoals te zien is op onderstaande video. Na het slachten wordt het vlees gedurende 90 dagen gerijpt (dry-aged) - waardoor het zijn spectaculaire smaak ontwikkelt.
Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door El_Capricho (@bodegaelcapricho) op
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam