Goedkope ingrediënten

Veel consumenten gaan voor gemak en grijpen snel naar kruidenmixen op het moment dat ze vlees, groenten of vis willen bereiden. De Consumentenbond deed onderzoek naar deze mixen. Uit hun onderzoek blijkt dat de 'dure' specerijen vaak worden vervangen door goedkope ingrediënten als suiker, zout en groentepoeder.

,,Zo bevat de kruidenmix voor gehakt van Jumbo slechts 0,04% kruiden en zitten er in de stoofmix voor runderlapjes van Maggi zelfs helemaal geen kruiden en specerijen'', schrijft de bond op de website. Niet alleen wordt de consument op deze manier opgelicht, deze toevoegingen zijn vaak nog eens erg ongezond.

Zout en paneermeel

,,Als je een portie kip volgens het etiket bereidt, krijg je 3,5 gram zout binnen. Dat is meer dan de helft van de geadviseerde maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag.  Dit soort zoute mixen draagt ertaan bij dat zo’n 80% van de Nederlanders te veel zout binnenkrijgt.''.

Een ander veelvoorkomend ingrediënt is paneermeel. ,,Vooral bij kruidenmixen in zakjes'', stelt de Consumentenbond. ,,Dit is geen gek ingrediënt. Het geeft stevigheid aan een gehaktbal. Maar fabrikanten moeten hier wel transparanter over zijn.'' De kruidenmixen bestaan voor 60% tot 80% uit paneermeel. Een extreem goedkoop ingrediënt waar je in een kruidenmix de hoofdprijs voor betaalt.

Benieuwd naar het onderzoek? Op de website van de Consumentenbond vind je het uitgebreide rapport. Op Twitter wordt er in ieder geval hard om gelachen.