Wat is de Nutri-Score?

De Nutri-Score is een voedselkeuze-logo op de voorkant van de verpakking van eten. Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld maar in de praktijk zal je het vast wel een keer zijn tegengekomen. De score ziet eruit als 5 gekleurde vakjes met daarin de letters A tot en met E. De kleuren lopen over van groen naar geel, naar oranje en als laatst naar rood. Hoe minder verantwoord het product is, hoe verder het naar de rode kant of dus de letter E toegaat. 

Wat is het doel van de Nutri-Score?

De Nutri-Score is ontwikkeld om consumenten op een gemakkelijke manier bewustere keuzes te laten maken. Zo hoopt de overheid consumenten te motiveren om verantwoorder te gaan eten. Ook is het de bedoeling om door het gebruik van dit logo product producenten aan te moedigen om na te gaan denken om de samenstelling van eten te verbeteren en dus gezonder te maken.

Waarop wordt de Nutri-Score gebaseerd?

Bij het bepalen van de Nutri-Score worden voedingswaren verdeeld in verschillende productgroepen. Voorbeelden van deze productgroepen zijn bijvoorbeeld: frisdranken, vlees, brood en pizza. Vervolgens worden er per product punten gegeven aan het aantal “positieve” en “negatieve” componenten in het product. Eiwitten, vezels, groente, fruit, peulvruchten, noten en oliën van koolzaad, olijven en noten worden als positief gezien. Het aantal calorieën, verzadigde vetten, suikers en zout tellen mee voor negatief. De negatieve componenten krijgen minpunten, de positieve pluspunten. Dit wordt bij elkaar opgeteld en vervolgens vergeleken met de andere producten binnen dezelfde productgroep. Het product met de hoogste punten krijgt score A (groen) en met de laagste punten score E (rood).

Een voorbeeld in de praktijk: stel je wil graag rijstwafels kopen. De naturel variant bevat veel vezels, weinig vet, zout, suiker, en calorieën. De score is dan dus hoog (Groene A). Koop je bijvoorbeeld de BBQ-smaak dan zal er eerder een lagere score op de verpakking staan. Dit komt omdat er ten opzichte van de naturel variant hoger scoort op de negatieve componenten.

Via deze tabel worden de Nutri-Scores berekend

Waarom bevatten niet alle producten een Nutri-Score?

Veel fabrikanten kiezen er bewust voor om het logo op hun verpakkingen te zetten. Zo kunnen ze laten zien hoe verantwoord hun product is en hopen ze de verkoop te stimuleren. Minder verantwoorde producten missen het logo nog vaak. Zodra er een lage(re) Nutri-Score op een verpakking staat kan dit de consument afschrikken. Daarom kiezen fabrikanten van deze producten er vaak voor om de score niet te gebruiken. 

Op dit moment kan dat ook nog omdat de score niet verplicht is. Het is namelijk niet aan de Nederlandse overheid om de producenten hiertoe te verplichten. Zo'n besluit ligt op dit moment bij Europese Unie en het is voor nu de vraag of deze verplichting er uiteindelijk wel zal komen.

Voedingsdeskundige aan het woord

Om meer over de Nutri-Score te komen te weten hebben we de hulp ingeschakeld van voedingsdeskundige Stein van Spankeren. Hij is heeft veel kennis op het gebied van eetgedrag en -patronen en helpt mensen om bewuster te eten.

“Wat mij betreft is elk initiatief om mensen gezondere keuzes te laten maken positief." Volgens Stein is overgewicht wereldwijd een groot probleem. "Ik juich alles toe wat helpt om dit tegen te gaan” Hij geeft ook aan dat hij het een goede stap zou vinden als de Nutri-Score verplicht zou worden. “Ik denk dat veel mensen er baat bij zouden hebben als de score op elke verpakking staat." Hij ziet het als een mooie stap naar een betere volksgezondheid.

Voordelen van de Nutri-Score

Over het algemeen kijkt Stein positief naar de invoering van dit nieuwe systeem. Hij ziet het als iets dat een globale indicatie kan geven over de voedzaamheid van een product in een oogopslag. “Voor mensen die zich verder niet verdiepen in gezonde voeding kan dit fijne houvast zijn.” 

De Nederlandse overheid geeft aan dat de scores maken dat het gemakkelijker is om producten te vergelijken. Daardoor creëert het bewustzijn onder de consument. Dat stimuleert hopelijk de producenten om hun producten te verbeteren zodat het eindelijk wel een bewuste keuze zal zijn.

Nadelen aan de Nutri-Score

Er zijn ook een aantal nadelen aan de score. De laatste tijd is er veel kritiek in de media rond het onderwerp. Voornamelijk rondom de verwarring van de Nutri-Score. Zo hebben diepvriespizza’s score A en een fruitsapje score D. Op het moment dat de consument zich niet bewust is van de productgroepen kunnen ze dus denken dat de pizza een stuk gezonder is dan het sapje. Daarnaast wordt er bij de score niet gekeken naar duurzaamheid, de schijf van vijf of portiegrootte.

Ook voedingsdeskundige Stein werpt een kritische blik op het logo. “De score geeft een algemene indicatie. Het is naar mijn mening wel een beetje met de Franse slag. Ik denk dat elk persoon voor zichzelf uit moet zoeken waar hun lichaam behoefte aan heeft. Elk mens is anders en elk lichaam heeft andere behoeften. Daarom vind ik het belangrijk dat er een disclaimer bij de score komt te staan. Gezondheid en verantwoorde voeding is niet iets waar je met de Franse slag mee omgaat. Het moet dus niet de norm zijn, maar echt alleen als indicatie dienen en dat moet duidelijk worden aangegeven.”

Hoe gebruik ik het beste de Nutri-Score?

De Nutri-Score zijn de gekleurde blokjes op de verpakking van eten. Het is een maatstaaf rondom de inhoud van producten. Hiermee wil de Nederlandse overheid op een laagdrempelige manier bewustheid rondom voeding creëren. De score wordt gebaseerd op een berekening die per productcategorie plaatsvind. Let dus goed op want een pizza kan dezelfde score hebben als voorgesneden broccoli maar hier zit natuurlijk wel verschil in. Beide producten zijn de meest verantwoorde keuze in hun eigen categorie, maar zijn dus niet te vergelijken met elkaar. Dus gebruik de Nutri-Score vooral als indicatie maar het hoeft zeker niet leidend te zijn voor je uiteindelijke keuze.