Al 13 jaar rijkt Wakker Dier de prijs 'Liegebeest van het jaar' uit aan bedrijven die onterechte claims op hun goederen plaatsen. Er wordt een voorselectie van 5 bedrijven gemaakt, waarna consumenten de grootste leugenaar mogen kiezen. Dit blijkt effectief. Alleen al dit jaar hebben 2 van de 5 genomineerde bedrijven de claims op hun producten aangepast.

Plofkip bij de Keurslager

Dit jaar op nummer 1? Slagersvereniging Keurslager. ,,Zo heeft de vereniging een heleboel claims op de website staan over dierenwelzijn, maar verkopen de slagers gewoon plofkip'', vertelt Kenny Oostrik van Wakker Dier in het AD.

,,Mensen vertrouwen de Keurslager. Dat zit hem ook in de naam. Maar elke ‘keur’-slager keurt zijn eigen vlees en kiest zelf wat hij in de vitrines legt. En dat kan ook dierenleed zijn dat supermarkten wél in de ban hebben gedaan.” 

Reactie Keurslager

De slagersvereniging zelf kan zich niet vinden in de aantijgingen door Wakker Dier. Ze laten in vakblad VTM weten aandacht en verbetering van verduurzaming van de gehele keten en het dierenwelzijn als een belangrijk speerpunt voor hun leden te zien. Hetgeen de vereniging actief en in samenwerking met toeleveranciers stimuleert.