Het probleem met karbonade is dat-ie vaak droog op je bord belandt. Dit heeft overigens meer met de bereidingswijze dan de karbonade zelf te maken. Dus laat die beschuldigende vinger zakken en zet 'm direct in om je baktechniek aan te passen. Want geloof ons: bereid je je karbonade op onderstaande wijze, dan komt het V-tje sappig en smaakvol tussen de A en het G-tje terecht. 

Karbonade bakken

Gebruik het liefst karbonade met bot, deze droger minder snel uit. Haal de karbonades zo'n 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Ze moeten eerst op kamertemperatuur komen. Hierna heb je twee opties. 

Pan + oven

Bak de karbonades in een gloeiendhete (gietijzeren)pan voor 3 minuten. Hierna draai je de karbonades om en schuif je ze met pan en al (kies er dus één die hier geschikt voor is) - in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

Hier garen ze, afhankelijk van de dikte, nog zo'n 5 minuten door. De ideale kerntemperatuur voor dit soort vlees ligt tussen de 63 en 71 graden Celsius. Gaar? Dan haal je ze uit de oven, laat je ze een paar minuten rusten en kun je ze hierna aansnijden. 

Oven

Geen zin in een transfer van pan naar oven? Leg de karbonades dan op een bakplaat en besprenkel met wat olie en kruiden. Afhankelijk van de dikte van het vlees en de soort karbonade zijn ze na 20 minuten gaar. Check voor de zekerheid de kentemperatuur. Succes gegarandeerd. 

Let op: er bestaan verschillende soorten karbonades. Ribkarbonade is dunner dan schouderkarbonade en droogt daarom ook makkelijker uit. 

Karbonade combineren

Het stuk 'bereiding' hebben we nu afgetikt. Nu gaan we over op smaakcombinaties. Een karbonade kan nog zo goed gebakken zijn, naast droge sperziebonen en aardappelen zul je er niemand écht mee imponeren. Om je wat inspiratie te bieden hebben we 3 heerlijke recepten met karbonade voor je onder elkaar gezet.

Karbonade in romige saus met aardappelpuree

Karbonade in romige saus met aardappelpuree

Bekijk
Witlof met ham & kaas, ribkarbonade en aardappeltjes

Witlof met ham & kaas, ribkarbonade en aardappeltjes

Bekijk
Karbonade met zoetzure rabarberchutney & pastinaakpuree

Karbonade met zoetzure rabarberchutney & pastinaakpuree

Bekijk