Sperziebonen koken

Ja. Dat kunnen we zeker. Door sperziebonen te koken gaan er niet alleen vitaminen maar ook smaak verloren. Want laten we eerlijk wezen: niemand zette ooit spontaan de polonaise in voor een bordje gekookte sperziebonen. Zonde, want de bonen hebben heel veel smaakpotentie door ze anders te bereiden. Dit haal je in ze naar boven door ze te  (droog)bakken of roosteren.

Sperziebonen bakken

Wat we hier voor nodig hebben is een stevige pan, die je verwarmd op middelhoog vuur met daarin olijfolie of boter. Hier doe je de sperziebonen in en laat ze bruin bakken. Hierna verlaag je het vuur en doe je de deksel op de pan en gaar je de bonen door tot ze de gewenste bite hebben. Dit duurt zo'n 15 à 20 minuten. Voeg de laatste 5 minuten knoflook en zout toe naar smaak.

Droogbakken is hetzelfde idee, alleen hierbij voeg je (bijna) geen olijfolie of boter toe. Je krijgt hierdoor dezelfde bruingebakken bonen, maar met een iets drogere smaak. Lekker om in af te wisselen. Blijf bij beide technieken de sperziebonen steeds goed doorroeren.

Sperziebonen roosteren

De oven! Zelfde idee, nog minder handelingen. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Meng de sperziebonen met olijfolie, zout en kruiden naar keuze. Leg ze in de voorverwarmde oven en rooster ze in zo'n 15 minuten gaar. Succes gegarandeerd. Tip: voeg de laatste 5 minuten wat amandelschaafsel toe en bak mee.