Cacio e pepe

We hebben het natuurlijk over cacio e pepe. Een traditionele pasta uit de regio Lazio, waarvan Rome de hoofdstad is. Het gerecht vertaalt in het Nederlands naar 'kaas en peper' en die vormen, samen met pasta, ook direct het volledige gerecht.

Laat je niet misleiden door het aantal ingrediënten. Het is een ware smaakbom. Cacio e pepe is het ideale gerecht om zo'n beetje elk moment van de dag in elkaar te flansen. De ingrediënten heb je (of wij, althans) altijd in huis. Het traditionele recept vraagt om pecorino romano, maar dit kan eventueel vervangen worden door parmezaan. 

Cacio e pepe bereiden

Dan de bereiding, en hier moet je even opletten. De pasta kook je in ruim water met zout. Ondertussen rasp je de kaas fijn(!). Hier ontstaat ook direct het probleem van het recept: de kaas moet smelten. Om te zorgen dat dit een beetje soepel gebeurt en er geen klonten ontstaan doen je er verstandig aan om de kaas heel fijn te raspen. Bijvoorbeeld met een microplane

Dus, kaas fijn geraspt? Daar voeg je flink wat verse zwarte peper aan toe en mix je door elkaar. Pasta al dente? Voeg de pasta dan toe en hussel door elkaar. Voeg hier een scheutje pastawater aan toe. Dit water heeft het zetmeel van de pasta opgenomen en is nu in staat het geheel tot saus te binden. Nog even doorroeren, afmaken met verse kaas en je bent klaar.

Cacio e pepe deluxe

Alhoewel dit gerecht binnen een handomdraai op tafel staat, is het natuurlijk geen slecht idee om het in een gezellige setting voorgeschoteld te krijgen. Bij TOZI Amsterdam hebben ze dat helemaal begrepen. Hier staat tonnarelli cacio e pepe als een pronkstuk op het menu. De Romeinse spaghetti wordt geserveerd in een heuse Pecorino Romano. De pasta wordt warm in de kaas gedaan, en daardoor wordt het helemaal bedekt met een laagje gesmolten kaas. Het gerecht wordt dan afgemaakt met een flinke draai verse peper. En geloof ons: dat wil je écht proeven!