Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Een boost voor je immuunsysteem, goed tegen kanker en vooral heilzaam voor je darmen. De gezondheidsvoordelen van kefir liegen er niet om. Melk wordt met melkzuurbacteriën en gisten omgezet in een koolzuurhoudende, licht alcoholische melkdrank. Lees hier meer over kefir.

De meeste kefir die in de supermarkt wordt verkocht is echter helemaal geen kefir, dat zocht tv-programma de Keuringsdienst van Waarde al eens uit. Het is vaak een aangezuurd melkproduct dat geen gist bevat. Daarom maken sommige mensen het zelf met kefirkorrels. Daarmee krijg je echt een totaal ander drankje dan wat je in de meeste supermarkten koopt. Maar hoe gezond is kefir nu eigenlijk?

Russische ziekenhuisdrank

,,Kefir werd al in Russische ziekenhuizen gebruikt en dat deden ze waarschijnlijk niet voor niets”, zegt Ton Baars, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Wetenschapper Eddy Smid is kritischer. 

,,Melkzuurbacteriën uit kefir kunnen mogelijk helpen bij het herstel van darmproblemen die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het gebruik van antibiotica”, zegt de hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit Wageningen. ,,Maar als iemand al gezond is, word je er niet gezonder van. Bovendien, mensen kunnen gezond zijn, het is onzin om specifieke levensmiddelen gezond te noemen.”

Uit gepubliceerd onderzoek van Baars blijkt dat mensen die dagelijks een glas kefir drinken verbeteringen van hun gezondheid ervaren. Maar wat kefir nu precies gezond maakt, is volgens de onderzoeker nog niet duidelijk. ,,Het kunnen de levende bacteriën, probiotica, of schimmels zijn.”

Het oordeel

Kefir is geen Kaukasische wonderdrank. Wel is het zo dat kefir dankzij bacteriën en gisten meer vitamines en minder suiker bevat. En dat is goed, zoals gefermenteerde producten vrijwel altijd goed zijn voor je darmen. Belangrijk is wel dat je échte kefir (met gist) gebruikt. Er zijn winkels die goede kefir verkopen, maar er gaat natuurlijk niets boven zelfgemaakte kefir.