Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

1. Eieren zitten boordevol vitamines en mineralen

Of je nu een eitje kookt voor je ontbijt of een maaltijd met eieren klaarmaakt, met ieder ei krijg je een ongelooflijke hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Eieren bevatten namelijk vrijwel alle vitamines en mineralen die je dagelijks nodig hebt. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Vitamine A
  • Vitamine B2
  • Vitamine B5
  • Vitamine B12
  • Vitamine E
  • Calcium
  • Kalium
  • IJzer
  • Mangaan
  • Selenium

2. Eieren leveren essentiële aminozuren

Een gemiddeld ei bevat 6 gram eiwit 'van hoge kwaliteit'. Dat betekent dat het alle negen aminozuren bevat die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken.

Het gaat trouwens niet alleen om de aanwezigheid van deze aminozuren, maar ook de juiste verhoudingen. Daar voldoet het eiwit in eieren aan. Daarnaast vind je in eieren ook nog andere aminozuren. Daarentegen leveren ze weinig calorieën. Een gezonde manier om eiwit binnen te krijgen dus!

3. Eieren zitten vol voedingsstoffen voor je brein

Eieren zijn rijk aan choline, en dat is goed nieuws voor je brein. Je hersenen hebben deze stof namelijk nodig om prikkels over te brengen. Daarnaast maakt choline deel uit van je celmembranen. Nogal een onmisbaar stofje dus.

4. Ze bevatten antioxidanten die je ogen beschermen

In eieren vind je twee bijzondere stoffen: luteïne en zeaxanthine. Deze antioxidanten voorkomen dat je last krijgt van staar of dat er schade ontstaat aan het netvlies van je ogen. Op deze manier dragen eieren bij aan het voorkomen van ouderdomsblindheid. Maak dus eens deze lekkere soep met pompoen en eieren, daar doe je je ogen zeker een plezier mee.

5. Eieren helpen bij spieropbouw

Eieren zorgen op nog een andere manier voor energie en kracht. Ze kunnen ons helpen onze spiermassa te behouden en op te bouwen. Daar zorgen de hoogwaardige eiwitten in eieren voor. Dit geldt niet alleen voor het eiwit: de eiwitsynthese is 40% groter wanneer het hele ei wordt gegeten

6. Eieren zijn relatief goedkoop

Eieren leveren vrijwel dezelfde belangrijke aminozuren als vlees, maar zijn veel goedkoper. Je kunt in plaats van vlees dus prima een eitje eten om aan gezonde eiwitten te komen. Bijvoorbeeld met deze schotels waarin eieren de hoofdrol spelen.

Eet jij na het lezen van dit artikel vaker een eitje? Deel het hieronder in de reacties!