Vocht 

Genoeg vocht binnenkrijgen als het warm weer is, is erg belangrijk. Zeker voor ouderen of kwetsbaren onder ons. Gemiddeld drinken we zo'n 5 glazen water per dag, omgerekend een liter. Het wordt echter aangeraden om 7 tot 10 glazen per dag te drinken, oftewel 1,5 tot 2 liter. Opvallend genoeg haalt slechts 15 procent van de Nederlanders dit. Dat blijkt uit een watertest van zorgverzekeraar Menzis onder tienduizend mensen. 

De helft van de ondervraagden was ervan overtuigd goed bezig te zijn, maar dronk dagelijks twee glazen water te weinig. Ruim een derde vergat simpelweg om genoeg water te drinken en nog eens 9 procent drinkt bewust minder omdat ze anders te vaak moet plassen. 

Lichaamstemperatuur

Water drinken is belangrijk om voedingsstoffen op te nemen, afvalstoffen te lozen en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij een warme buitentemperatuur is het éxtra belangrijk om je water op peil te houden, omdat je meer zweet dan normaal waardoor je meer vocht verliest. Een makkelijke vuistregel die je kunt hanteren is elk uur één glaasje water drinken. 

Ook is voldoende vocht cruciaal voor onze hersenen. Die bestaan voor 75 procent uit water. Zodra de vochtbalans in de bovenkamer niet op peil is, kan dat zorgen voor stekende hoofdpijn, weinig concentratie, slecht slapen en bij ernstige uitdroging leidt dit zelfs tot verwardheid. Een vochttekort kun je herkennen aan de kleur van je urine: als je te weinig drinkt kleurt deze donker. Hoog tijd om weer een glaasje water te drinken!