Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

1. Beschermende werking

Selderij zit boordevol antioxidanten, waarvan bekend is dat ze ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Die gezonde stoffen krijg jij dus allemaal binnen met deze lekkere schotel van cajunkip met bleekselderij.

2. Zuiverende invloed

Bleekselderij werkt niet alleen beschermend, maar ook zuiverend. Dat levert je onder andere een gezonde huid op. Dus dat laat al die celebrities dus stralen…

3. Goed voor je spijsvertering

Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt.

We hadden het al even over het zuiverende effect van de groente. Dat helpt eveneens om je darmen gezond te houden. De vele vezels in bleekselderij dragen daar trouwens ook aan bij. Als je dit vispakketje klaarmaakt, merk je waarschijnlijk al dat bleekselderij behoorlijk vezelig is.

De taaie vezels van bleekselderij snijd je weg, maar de zachtere vezels zijn alleen maar goed voor je spijsvertering. Samen met het hoge watergehalte in deze groente (maar liefst 95 procent) helpt dit ook om een opgeblazen gevoel tegen te gaan.

4. Ideaal voor een gezond gewicht

Naast vezels is bleekselderij rijk aan vitamines en mineralen, zoals kalium en vitamine C. Je krijgt met deze groente dus een heleboel gezonde voedingsstoffen binnen. Daarentegen bevat de groente slechts weinig calorieën.

Voedzame, caloriearme voeding is ideaal als je wilt afvallen, want dan wil je met zo min mogelijk calorieën zoveel mogelijk voedingsstoffen binnenkrijgen. Komt dat dus even goed uit voor je gewicht als je vanavond deze heerlijke ovenschotel met bleekselderij op het menu hebt staan. Vervang alleen de couscous even door quinoa als je bezig bent met afvallen, want dan verlies je gemakkelijker gewicht.

Bleekselderij heeft trouwens een lage glycemische index en houdt daarmee je suikerspiegel stabiel. Ook dat is goed voor je gewicht. Bij een hoge suikerspiegel is er namelijk een overschot aan energie in je lijf, dat je lichaam opslaat als vetreserve voor later. Met bleekselderij heb je daar geen last van.

5. Goed voor je humeur

Wist je dat bleekselderij ook goed is voor je stemming? Dat komt doordat je suikerspiegel in balans blijft als je de groente eet. Daardoor heb je een gelijkmatiger humeur en ben je minder snel uit je hum door een schommelende suikerspiegel als je geniet van deze roerbaksoep. Zonder brood, dat dan weer wel. Dat heeft namelijk een negatief effect op je suikerspiegel.

6. Meer energie

Aan bleekselderij worden energie gevende eigenschappen toegeschreven. Er zijn deskundigen die beweren dat dit komt door het hoge watergehalte in de groente. Dat zou ons lichaam de nodige hydratatie geven, waardoor we ons energieker voelen.

Anderen stellen dat de mineralen in selderij – op termijn - bijdragen aan een hoger energiepeil. Deze zouden niet alleen helpen bij de opname van voedingsstoffen, maar ook de hoeveelheid maagzuur reguleren. Dit zou allemaal bijdragen aan een hoger energieniveau.

7. Goed voor je brein

Er zijn aanwijzingen dat bleekselderij stofjes bevat die je hersenen een boost geven. Op deze manier draagt de groente bij aan een betere hersenwerking en daarmee aan een ijzersterk geheugen. Vergeet die knoop in je zakdoek. Maak liever deze cajun ovenschotel met bleekselderij klaar.

8. Goed voor je urinewegen

We weten allemaal dat cranberry’s goed zijn voor je blaas. Bleekselderij zou net zo gezond zijn voor je urinewegen. De groente stimuleert de productie van urine en gaat een teveel van urinezuur tegen. Zo draagt bleekselderij bij aan een gezonde blaas en nieren.

Op de nuchtere maag?

Nu je weet welke gezondheidsvoordelen bleekselderij kan hebben, denk je misschien dat je ook aan de bleekselderijsap op de nuchtere maag moet. Niets is minder waar. Door zo nu en dan een recept met bleekselderij te maken, profiteer je ook al van de gezonde voordelen van deze groente.