De Fransen zullen echter nooit 'tosti met ham, kaas, ei én bechamelsaus' zeggen. 1) Omdat de doorsnee Fransman geen Nederlands spreekt en 2) omdat de twee tosti's al de liefkozende namen croque monsieur en croque madame hebben gekregen. Je hoort het goed: het zijn er twee.

Croque monsieur

Eerst was daar de croque monsieur. Een tosti gemaakt van twee sneden rustiek brood, belegd met bechamelsaus, gekookte ham en gruyèrekaas. Dit geheel wordt afgetopt met nóg meer bechamelsaus en geraspte gruyère. Daarna wordt het geheel onder de grill geplaatst totdat het gesmolten is. Hier vind je ons recept voor de croque monsieur.

Croque madame

Na het daverende succes van de croque monsieur, was daar de croque madame. Haar uiterlijk is nét even wat eleganter. De bechamelsaus is namelijk vervangen door een perfect spiegeleitje. Overigens zijn regels er om gebroken te worden: steeds vaker zie je een variatie van de twee of de optie tot extra supplementen. Hier vind je het recept voor de authentieke croque madame.

Het ontstaan

Over het ontstaan van de croque monsieur (en dus ook de croque madame) wordt er gewezen naar een folklore over werklui. Zij zouden hun dikbelegde boterham tijdens het werk bij de warme radiator hebben laten liggen. Bij terugkomst hadden ze per toeval de tosti ontdekt. Hoe de bechamelsaus op de croque monsieur is beland zal een raadsel blijven.