Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Boot Huren Amsterdam

Lees ook: BBQ tips: barbecue eens anders! 

Tip 1: Als je gaat roken, kies dan geschikt hout

Jeroen Hazebroek van Het Kookvuur.nl zegt over de keuze in het hout het volgende: "Beschouw het hout wat je gebruikt als extra specerij​. De smaak van kersenhout en eikenhout zijn zeker van invloed op de smaak van jouw vlees. Daarnaast moet je, voordat je gaat beginnen met roken, nagaan welke houtsoort het beste bij type vlees past.” Jeroen kiest bijvoorbeeld bij rundvlees voor eikenhout, maar adviseert dat je vooral je eigen smaak moet volgen.

Lees ook: roken in een rookoven.

Tip 2: Steek de barbecue een veilige manier aan

Let op waarmee je jouw barbecue aansteekt; waar sommigen geneigd zijn om vloeibare stoffen te gebruiken (zoals spiritus), kun je het beste gaan voor bruine aanmaakblokjes. Deze zijn gebruiksvriendeiljk en zijn overal verkrijgbaar. 

Tip 3: Neem de tijd voor de barbecue

Reken ongeveer vier uur voor het verwarmen van de barbecue. Ja, dat kost wat tijd, maar door geduld te hebben en de tijd te nemen wordt je barbecue alleen maar beter. Daarbij kun je ervoor kiezen om vlees, vis en groenten lange tijd op lagere temperatuur te garen, in plaats van kort boven de vlammen. Denk bijvoorbeeld aan pulled pork, waarbij je het vlees urenlang op lage temperatuur op de barbecue gaart.