• Doe nooit olie in de pan, maar smeer het product dat je wil grillen lichtjes in met olie. Helemaal geen vet gebruiken kan ook.
  • Zet de pan op middelmatig tot hoog vuur en laat goed heet worden. Spetter wat water op de pan om te kijken of hij heet genoeg is. Als de waterdruppels sissen en meteen verdampen is de pan op temperatuur.
  • Leg je vlees, vis, groente of aardappel dan pas in de pan en laat zonder te bewegen liggen.
  • Wacht tot het vanzelf niet meer aan de pan plakt en draai het om met een tang. De baktijd is afhankelijk van wat je gaat grillen.

Tip: Een grillpan met antiaanbaklaag is vaak goedkoper dan een gietijzeren, maar gaat minder lang mee, omdat de antiaanbaklaag niet bestand is tegen de hoge temperatuur.

Grillen in de oven
Producten grillen kan ook in de oven. Ook bij grillen in de oven smeer je -áls je vet gebruikt- het te grillen product in met een klein beetje olie. Doordat je de grillelementen van de oven eerst heel heet laat worden (tot 250 graden) en je dan pas het product vlak eronder legt, ontstaat hetzelfde effect als met de grillpan. Nadeel van grillen in de oven is dat de waterdamp die ontstaat als er vocht uit het product ontsnapt, niet weg kan. Daardoor kan het korstje bij vlees of vis iets minder knapperig worden.

Waar komt die typische grillsmaak vandaan? Lees het hier