Saffraan

Deze roodgekleurde specerij is de stamper van een krokus uit Azië. Elke bloem heeft drie stampers en die worden met de hand geplukt. Voor één gram saffraan zijn (hou je vast...) wel 150 stampers nodig. Het kost dus heel wat tijd en handjes om dit te plukken en daarom liggen de prijzen hoog. Gelukkig heb je van saffraan maar een heel klein beetje nodig, waardoor de prijs per maaltijd met saffraan wel weer meevalt. 

Prijs: 30.000-40.000 euro/kg.

Koken met saffraan? De specerij is heerlijk in risotto en onmisbaar in paella

Miniatuurvoorbeeld

Truffel

We hebben het niet over de heerlijke chocoladebonbons, maar over paddenstoelen. De truffel groeit onder de grond in Noord-Italië, Kroatië en Zuid-Oost Frankrijk. De prijs per kilo kan oplopen tot duizenden euro's. Wist je dat er honden en varkens worden gebruikt om de truffels op te sporen? Dat is één van de redenen dat de truffel zo duur is. 

Prijs: prijzen verschillen erg per soort truffel. Zo heb je zwarte truffels van 500 euro/kg, maar ook witte truffels voor duizenden euro's per kg. 

Miniatuurvoorbeeld

Foie gras

Wel eens van foie gras gehoord? Dit is vette eenden- of ganzenlever. Het is niet heel makkelijk om te produceren en daardoor lopen de prijzen hoog op. De ganzen en eenden krijgen heel veel eten, want foie gras mag pas foie gras genoemd worden als de lever 300 gram weegt. Dit, terwijl een gewone eendenlever 50 tot 70 gram weegt. Om de lever zo snel mogelijk vet te krijgen, krijgen de ganzen en eenden dwangvoeding. Volgens velen niet geheel diervriendelijk en daarom is dit product nogal omstreden. Zo is de verkoop van foie gras in Californië zelfs verboden.

Prijs: rond de 100 euro/kg.

Miniatuur

Kaviaar

Kaviaar wordt ook wel 'zwart goud' genoemd en is een graag geziene gast op chique feestjes. Je zou het misschien niet zeggen, maar de zwarte bolletjes zijn onbevruchte visseneitjes van de wilde steur (een vissoort) die met de hand uit de buik van de dode vis gehaald worden. Dit is een flinke klus en de eitjes worden bovendien niet vaak gelegd. Niet gek dus, dat kaviaar zo duur is.

Toch goedkoop kaviaar eten? Er zijn heel wat imitatie-versies te koop. Dit zijn eitjes van bijvoorbeeld zalm, tonijn, haring, forel, de vliegende vis of de lompvis. Van deze laatste twee vissen komen ook de eitjes die je (vaak gekleurd met kleurstof) op je sushi vindt.

Prijs: variërend van 4.500-45.000 euro/kg voor échte kaviaar.

Miniatuurvoorbeeld

Kopi Luwak koffie

Nog een interessant product in dit prijzige lijstje: Kopi Luwak. Deze koffie heeft namelijk een verrassend productieproces. De koffiebonen worden opgegeten en uitgepoept door de luwak, een katachtige met een spitse neus. De koffiebonen worden vervolgens uit de uitwerpselen van de luwak gevist. Door fermentatie in de maag en darmen maak je van deze bonen nu een bijzondere koffie. Koekje erbij?

Prijs: 170-500 euro/kg. Wil je perse koffie van de wilde luwak? Dan betaal je rond de 5.000 euro/kg. 

Miniatuur

Densuke watermeloen

Galia meloen, watermeloen, cantaloupe meloen, honing meloen. Dacht je de meeste soorten meloen inmiddels wel te kennen? Nee hoor, we gooien er nog een mooie bij: de densuke black watermelon. Niet gek als je ‘m niet kent, deze zwarte watermeloen met roze binnenkant groeit alléén op het Japanse eiland Hokkaido en is daarom… Niet erg goedkoop.

Prijs: afhankelijk van de oogst, maar kan oplopen tot 5.200 euro/stuk.

Geen zorgen, deze producten zijn niet alleen weggelegd voor de mensen met een goedgevulde spaarpot. Gebruik van sommige van deze producten en ingrediënten hoeft niet duur te zijn! Zo heb je van truffel en saffraan maar een héél klein beetje nodig in gerechten, om toch die kenmerkende smaak te krijgen.